Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как ще живеем на други планети? (СНИМКИ)

28 септември 2015, 20:30 часа • 18819 прочитания

Рано или късно животът на Земята ще приключи, твърдят учените. Според една от теориите за края на света Слънцето ще нагрее прекалено силно нашата планета и цялата вода ще се изпари.

За да не се окаже човечеството неподготвено за Апокалипсиса, учените още сега предлагат да се заемем с колонизиране на Марс.

НАСА се надява да открие начини да строи жилища за астронавтите, без да се налага да ги ремонтира и да прави постоянни доставки на строителни материали от Земята.

Наградният фонд на конкурса е 2,25 млн. долара. Първият етап е стартирал на 16 май и е приключил на 27 септември. Участниците трябвало да представят архитектурни проекти на сгради, които да бъдат построени с технологиите за 3D печат от местни материали.

Сега американската космическа агенция е избрала 30-те най-добри "къщи на Марс". Представяме ви някои от тях.

Пластмасата на помощ

Екипът на Hybrid Composites предлага да се премине от любимия "циментов подход" в 3D печата към хибриден подход и да се използват за строителството на марсиански домове композитни влакна и полимери с бързо втвърдяване, които реагират на топлина или ултравиолетова светлина. За производството на нишките според проектантите идеално подхождал местният базалт.

Всички в бункера

Проектът на Mars Terrain Intelligence Collaborative съчетава прилагането на метал и силициев диоксид за защита на обитателите. Монолитният композитен корпус ще се състои от желязо и кварцова среда. Стоманените и силициевите форми на бункера ще защитават жителите на Марс от слънчевата радиация, от неголеми метеорити, силни ветрове и свързаните с тях пясъчни бури.

С гледка към морето

Екипът на Team Staye е разработил жилище за вкопаване в почвата в района на така нареченото замръзнало екваториално море. Лесният достъп до вода, защита от космически лъчи и топли дневни температури ще правят това място идеално според проектантите. Бункерът се състои от няколко нива, всяко с различно предназначение.

Леден дом

Леденият дом за астронавтите е предложен от SEArch/Clouds Architecture Office. Концепцията на това жилище се опира на изобилието от вода и ниски температури в северните ширини на Марс. "Уникалната методика за 3D печат използва физиката на водата и нейния фазов преход за построяване на леден дом", казват проектантите.

Територия под капак

В проекта, предложен от екипа на LeeLabs, астронавтите ще трябва да отпечатат голям твърд капак, с който да се покрият и да защитят постройките, което ще направи възможно създаването на бази в различни географски условия.

Освен това такъв подход е призван да облекчи бъдещия растеж на жилища и селища на Марс, тъй като външната обвивка може да бъде продължена и регулирана.

Надуваема къща

Проектът на Gamma отчита потенциално възможния различен релеф на повърхността и предполага надуваеми модули, които могат да се разположат в различни съчетания.

Вторично жилище

Екипът на LavaHive предлага да се използват като строителен материал марсианският реголит и изхвърляните материали от космическите апарати – например топлинния екран.

Специална технология за строителство с прилагане на високотемпературно "леене" ще позволи на структурата да издържи суровите природни условия на Марс.

 

Advertisement

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес