Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се развива оздравителният процес в IT сектора?

23 октомври 2024, 12:18 часа • 373 прочитания

Последните 5 години безспорно доказаха, че пазарът на труда, особено в сферата на информационните технологии, е изключително динамичен и податлив на глобалните тенденции. СофтУни, като най-голямата образователна институция, предоставяща качествено, достъпно и практически насочено технологично образование, с помощта на един от водещите сайтове за обяви – JobTiger, продължава да държи ръка на пулса на сектора, за да изпълнява успешно ролята си на мост между бизнеса и кадрите. В резултат, днес ви представяме последния анализ за състоянието на IT сектора в страната.

След експлозивния растеж в годините на пандемията и под натиска на последвалата криза, повишените лихвени проценти и появата на инструменти с изкуствен интелект, които могат да автоматизират базови и повтарящи се задачи, търсенето на IT специалисти започна да се нормализира и стабилизира. Това основно се дължи на факта, че българските технологични компании в по-голямата си част са service и outsourcing ориентирани, което ги прави зависими от развитието на клиентите им от чужбина.

Данните за последната година обаче показват, че твърденията за крах в сектора са силно преувеличени. А въпреки новите предизвикателства, той продължава да привлича хора, благодарение на неоспоримите си предимства.

Хроничен спад вече няма

Последните две години се наблюдава чувствителна динамика в търсенето на технологични кадри, особено начинаещи такива. Свиването на разходите на компаниите доведе до спад в новите обяви, което притесни мнозина, особено по-неопитните специалисти.

Въпреки това, в началото на 2024 година, по данни на JobTiger, секторът отбеляза ръст в търсенето за първи път от 12 месеца. През януари, 2024 обявите в сектора се увеличиха с 580, ръст от 21% спрямо декември, 2023. Това беше първият знак за край на тревожните тенденции от предходната година и първа стъпка към стабилизирането на сектора.

IT расте през лятото

Традиционно по-слабите летни месеци в контекста на търсенето на кадри, изненадват през 2024 година в IT сектора. През юни, 2024 търсенето нараства с 2% спрямо май, а през август – с 4% спрямо юли. За сравнение, през 2023 година и в двата месеца е имало спад.

Това е още един положителен сигнал, който издава подготовката на компаниите за по-интензивните есенен и зимен сезон на работа. Недостигът на квалифицирани кадри в софтуерната разработка, киберсигурността и системната администрация е факт, който кара работодателите да останат активни на пазара на труда и да продължават да наемат хора, въпреки икономическата ситуация.

Какви са възможностите за различните кадри?

Днес няма опитни кадри, които да нямат или да не могат да си намерят работа. Въпреки динамиката на пазара, проучване на водеща компания за подбор на персонал в IT сектора показва, че 44% от компаниите все още наемат служители всеки месец.

Основната разлика се усеща от напълно начинаещите. Те трябва да положат повече усилия, за да бъдат забелязани от работодателите. Нуждаят се от всеобхватни знания и умения и портфолио, което демонстрира не само какво могат, а и мотивацията на кандидатите да се развиват самостоятелно.

Продължаващата нужда от обучени кадри и ясната необходимост за българските компании да преминат от сферата на услугите към продуктовата такава, за да придобият устойчивост срещу международните тенденции, са друг обнадеждаващ сигнал от сектора. Това подхранва тенденцията към наемане и инвестиции в подготвени кадри. Именно качествената технологична подготовка е ключова за успеха им в подобна конкурентна среда.

А всички тези положителни сигнали за пореден път помагат на IT сектора да се утвърди като желана сфера на реализация. При това, въпреки новите условия, динамиката и предизвикателствата.

Предимствата на IT сектора са устойчиви

Въпреки всички предизвикателства, IT секторът остава един от най-привлекателните за развитието на нови кадри. Хората продължават да се ориентират към него, водени от възможностите за по-добър стандарт в бъдеще, кариерните перспективи и развитие, свободата и гъвкавия режим на работа.

Към месец септември тази година, данните на JobTiger показват, че близо 3 300 обяви предлагат дистанционна и/или работа от вкъщи. Това са 8% от всички налични предложения, а предимството безспорно е за IT сектора. 47% от обявите с гъвкави условия на работа могат да бъдат открити в технологичната сфера.

Тези условия продължават да привличат както млади специалисти, търсещи баланс между личния и професионалния живот, така и опитни експерти, които имат определени условия и изисквания към работата. И именно комбинацията от гъвкавостта и възможностите за работа в сфери на иновации и технологичен напредък прави IT сектора привлекателен за професионално развитие и до днес.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес