Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да увеличим скоростта на WI-FI вкъщи

20 януари 2022, 13:13 часа • 35857 прочитания

Има малко неща, които могат да вбесят уравновесен човек толкова, колкото бавния интернет. Този малък буфериращ символ може да предизвика внезапни пристъпи на ярост. Една бавно зареждаща уеб страница може да ви накара да се почувствате сякаш всяка надежда е загубена.

За щастие има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да осигурите по-добър и по-силен Wi-Fi в дома си, повечето от които няма да ви струват нито стотинка.

Централизирайте и повдигнете рутера

Позицията на рутера във вашия дом има голямо значение. Идеалното местоположение е в средата на вашия дом, на открито, далеч от друга електроника, с максимална видимост. Колкото повече стени, врати и други препятствия има близо до вашия рутер, толкова по-голям е шансът нещо да пречи на сигнала ви.

Преместете антените

Рутерите се предлагат с един от двата типа антени, вътрешни или външни. Ако вашият рутер има две външни антени, опитайте да ги позиционирате перпендикулярно една на друга - едната да е насочена вертикално, а другата - хоризонтално.

Приемането между рутера и вашето устройство е максимално, когато приемникът и предавателят работят в една и съща равнина. Някои устройства имат вертикални антени, други имат хоризонтални. Наличието на две антени, разположени перпендикулярно, гарантира, че безжичното приемане е максимално.

Powerline мрежови адаптери

Включете адаптера близо до вашия рутер и го свържете към него чрез Ethernet кабел. Включете втория адаптер в стаята или зоната, където искате покритие. Оттам можете да използвате друг Ethernet кабел, за да се свържете директно към вашите устройства или към интернет порта на втория рутер. Разширителите на мрежата Powerline работят по подобен начин, но вторият (или всякакви допълнителни) адаптери излъчват безжичен сигнал, достатъчно силен за поне една малка стая.

Настройки за сигурност

Много мрежи са оставени отворени и незащитени. Това не само е потенциална заплаха за потребителите на тези мрежи, но също така може да причини драматично забавяне, благодарение на потребители, които използват отворените мрежи и претоварват честотната лента чрез поточно предаване на видеоклипове или изтегляне на големи файлове.

Влезте в администраторската страница на вашия рутер, като отидете до IP адреса на рутера в уеб браузър, след което използвайте идентификационните данни по подразбиране за влизане. Това варира в зависимост от марката, но обикновено е много лесно за намиране, често в долната част на самия рутер или в ръководството на продукта. Изберете WPA2 като метод за криптиране и изберете парола - нещо, което лесно можете да запомните. Споделяйте паролата за мрежата си само с хора, на които имате доверие.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес