Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да предпазим децата си от „тъмната страна“ на онлайн пространството?

17 октомври 2024, 12:26 часа • 485 прочитания

Мислите, че тийнейджърът ви е в безопасност само защото е вкъщи пред компютъра? Помислете отново. Заплахите като измами, кражби, психически тормоз и публично унижение отдавна преминаха пределите на реалния свят и достигнаха виртуалния такъв, и може да са част от ежедневието на вашето дете дори без да подозирате. Рисковете от кибертормоз и неподходящо съдържание, нарушаване на личното пространство и фишинг измами дебнат от всеки ъгъл, а детето ви може да е потенциална жертва.

В същото време обаче безкрайните възможности за развитие, общуване и забавление, които онлайн пространството предлага го правят едно от любимите места за прекарване на свободно време не само на децата ни, но и на нас, възрастните. Ето защо е изключително важно да сте наясно с принципите за безопасно поведение онлайн и да ги предадете на децата под лесна и разбираема за тях форма. Това е възможно не със забрани, а с интересни, ангажиращи истории и примери, с които те могат да се идентифицират.

На помощ на родители и учители по тази тема идва А1. За 10-та поредна година телекомуникационната компания провежда национална кампания за повишаване на уменията на децата и младежите за безопасно и отговорно поведение в мрежата, която тази година носи името IONLINE. Инициативата се развива в училищната мрежа в страната чрез специално разработен Час на класа, както и онлайн на интерактивния сайт ionline.bg чрез комикс, разказващ за премеждията на Стефоник, който е изгубил себе си във виртуалния свят. Извън училище всички младежи могат да проследят действията на героите в комикса, чиято история ще се разгръща поетапно, и да надградят своите знания с  ценни съвети, уроци и примери от живота.

Кампанията се провежда в 40 града в страната, сред които Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Плевен, Пловдив, София, Велико Търново, Враца, Стара Загора и други. И понеже всяко усвоено ново знание трябва да се възнаграждава, от А1 ще раздадат подаръци на част от учениците. Всеки регистрирал се във формата участник може да спечели технологични награди от телекома, сред които iPhone 16 и геймърско оборудване. Победителите ще бъдат изтеглени на случаен принцип в началото на 2025 година. Освен това регистриралите се в кампанията могат да спечелят и една от четирите специални награди – участие като герой в следващата глава на комикс новелата.

С IONLINE А1 помага за постигането на устойчиви промени в навиците на младежите в интернет пространството, като използва иновативни подходи и възможностите на съвременните технологии. Тя е част от целенасочените усилия на компанията за повишаване на дигиталната грамотност и безопасността в интернет. 

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес