Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Качеството пред количеството или защо потребителите предпочитат високия клас смартфони

05 април 2024, 11:23 часа • 1050 прочитания

Замисляли сте се на какъв период сменяте телефона си и дали го правите по-често или по-рядко от останалите? Обикновено потребителите сменят мобилния си телефон или когато старият се развали и спре да им върши работа, или когато излезе нов модел от любимата им марка. Поради тези причини част от клиентите избираха по-достъпни модели с идеята, че ще ги сменят след 18-24 месеца.

От известно време обаче у нас се наблюдава интересна тенденция - потребителите избират да инвестират в по-висок клас телефони - и то не защото следват модни тенденции или за да демонстрират социален статус, а защото искат устройство, което да използват пълноценно и безпроблемно по-дълго време.

Според данни на Statista, към днешна дата, хората в световен мащаб използват смартфоните си средно около две години и половина, преди да ги сменят. Същата тенденция се наблюдава и в България. Според резултатите от проучване, поръчано от Yettel и проведено от агенция KANTAR през юни 2023 г., 46% от потребителите използват своя мобилен телефон над две години, 17% го използват поне две години, а цели 33% чакат телефонът им да спре да работи, за да закупят друг.

Това показва, че потребителите се грижат по-добре за устройствата си и искат да ги използват максимално дълго време. За да се постигне това, е важно да се направи добър първоначален избор. Високият клас смартфони обикновено гарантира по-добра изработка, по-качествени материали и компоненти, и по-дълга софтуерна поддръжка. Колкото по-голяма е паметта на устройството, толкова по-малко главоболия ще ви създава, ако имате много снимки, видеа, игри и големи файлове. Процесорът и RAM паметта са важни за бързото и безпроблемно изпълнение на по-сложни задачи.

Покупката е само първата стъпка, полагането на грижи за смартфона е ежедневен ангажимент. Добрите аксесоари, правилното зареждане, навременното актуализиране на софтуера, предпазване на батерията от прегряване - всичко това потенциално би могло да удължи живота на всеки апарат.

Според проучване на Yettel сред най-важните параметри за избора на смартфон са именно издръжливост на батерията, размерът на паметта и качество на камерата. Потребителите правят внимателен избор, когато решат, че е време за покупка на ново устройство, като спонтанността бива изместена от обмисленото решение и търсенето на най-добрата оферта, която предлага оптималното съотношение между цената и качеството.

Така например в края на миналата година премиум апаратите над 1 200 лева са били сред най-продаваните при телефоните, а при смарт часовниците продажбите на устройствата с цена над 1000 лева са скочили почти два пъти в сравнение с година по-рано, сочат данните на Yettel. Делът при дамските часовници е нараснал и е изравнил този на мъжките модели.

В топ три на най-предпочитаните базови аксесоари към края на 2023 година са били протекторите за дисплеи, калъфите за телефони и адаптерите за зареждане, които са почти 50% от продажбите на всички аксесоари на оператора. Данните показват също, че независимо дали избират нов смартфон за себе си или за близък, българите залагат на сигурността и избират да защитят корпуса и дисплея на новата придобивка.

За да отговори на тази тенденция и на новите нужди на потребителите, Yettel създаде своят пакет услуги „Смартфон вселена“. Това е иновативен подход, който гарантира първокласна грижа за устройството, като така удължава живота му, намаляват се разходите на клиентите и вредното влияние върху околната среда. „Смартфон вселена“ дава възможност на потребителите да закупят смартфон с по-дълга гаранция от 3 години, колкото средно се ползва един смартфон от клиентите на Yettel. Компанията осигурява ремонт в свои сертифициран сервиз в случай на повреда, от който могат да се възползват дори смартфоните, чиято гаранция вече е изтекла.

Когато настъпи моментът за смяна на апарата, програмата „Рециклирай и спести“ предлага отстъпка от цената на нов смартфон при връщане на старо устройство. Така, освен че имат възможност да вземат нов телефон по-изгодно, потребителите помагат и за генерирането на по-малко електронен отпадък и пестенето на ценни ресурси.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес