Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Измерване на сатурация с телефон или фитнес гривна - реални ли са данните?

21 януари 2022, 10:57 часа • 15154 прочитания

Пандемията от коронавирус превърна измерването на нивото на кислород в кръвта (сатурацията) в необходимост. Някои вече се сдобиха с пулсоксиметър, но други разчитат на използването на мобилните си телефони и фитнес-гривните. Удачни ли са те и отчитат ли правилно данните?

Много от производителите на смартфони и фитнес-гривни твърдят, че са включили функция пулсоксиметър, но специалистите са категорични, че те не могат да заменят оригиналния уред.

Стойностите, които дават смартфоните и фитнес-гривните имат само опознавателна цел и не може да се разчита, че са точни.

Умни часовници

Например, умният часовник на Apple Watch Series 6 действително има датчици за измерване на сатурацията, но той не е способен да дава точна информация за наситеността на кръвта с кислород на потребителя. Това беше проверено от редактор на The Washington Post.

Снимка: Istock

Оказа се, че новата функция не работи точно, макар по време на презентацията Apple уверяваше в обратното.

При сравнение с обикновен пулсоксиметър, одобрен от министерството на здравеопазването на САЩ Watch Series 6 има грешка от 1-2%, а понякога и 7% в измерването.

Освен това часовникът в продължение на няколко минути може да показва съобщение, че всичко със здравето на потребителя е наред, а после изведнъж да покаже сатурация, при която е необходима хоспитализация. 

Проблемът може да се реши, ако часовникът се пристегне силно към ръката, но това създава голям дискомфорт на потребителя. 

Смартфони

Приложенията за смартфони, които, както твърдят производителите им, могат да измерят нивото на кислород в кръвта, също не дават точен резултат, затова те са безполезни, твърдят лекарите. 

Снимка: Istock

Медицинските функции на умните часовници, смартфоните и фитнес-гривните имат справочен характер, смятат учените, а и самите производители  В това са убедени учени, а и производителите предупреждават, че данните не могат да заместят тези от медицински уред.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес