Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ИТ експерт: В България се увеличава надуването на стартъп балона

07 декември 2015, 16:02 часа • 14581 прочитания

В България се увеличава надуването на стартъп балона. Всеки иска да измили нещо, независимо дали ще бъде устойчиво или не. Това заяви пред TrueStory.bg предприемачът и интернет консултант Александър Ненов.

По думите му се е наложила тенденцията, в която се взимат средства от един фонд, след това от друг, като липсва целта да се изкарват пари или да се даде добавена стойност на потребителите или обществото като цяло. "Стартъп средата стимулира предимно бизнеси-балони, т.е. създаването на неща, които биха могли да бъдат продадени максимално бързо на хора, които не разбират. Много малка част от тях са истински устойчиви проекти", смята Ненов.

Когато някой иска да направи наистина ценен продукт, който и след 5 години ще създава добавена стойност за потребителите, то той обикновено почва сам със заеми, с помощта на семейство, приятели, познати или със своите потребители, които биха могли да бъдат много полезни като участници в създаването, споделя впечатленията си експертът.

Според Ненов превръщането на България в аутсорсинг дестинация за ИТ продукти е убило адски много български бизнеси. "Огромни корпорации отварят офиси в България, наемат стотици хора буквално в рамките на месец-два. Всяка една компания се стреми да наеме най-добрите кадри, което естествено вдига заплатите в бранша. Това води до парадокса, че хора, които имат съвсем друго образование и не са инженери, започват да работят като програмисти. По този начин България се превръща в евтина и не толкова качествена аутсорсинг дестинация", каза ИТ специалистът.

Според него обаче тенденцията няма да продължи до безкрайност. "В Полша, например, има не по-малко добри специалисти, а вече могат да предложат и по-конкурентни цени. Това, което ще се промени не само в България, но и в Европа, е, че ще се търсят истински ИТ инженери – тези, които когато правят софтуер, го правят устойчив", заяви Александър Ненов. "В момента се създава усещането, че всеки може да стане програмист в рамките на 6 месеца, стига да научи един език за програмиране и да прави уебсайтове", коментира още той.

Какво ще се промени в стартът обществото, как се развива предприемачеството в България и защо стартъп хората трябва да спрат да се мислят за Стив Джобс четете в TrueStory.bg.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес