Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ирен Христова – когато „чаоче“ е начало

27 август 2024, 11:26 часа • 706 прочитания

Ирен Христова е все още студентка по уеб дизайн и графична реклама, когато преди две години избира за тема на курсовата си работа рекламната кампания, с която Telenor се ребрандира като Yettel.

„Чаоче! Telenor става Yettel“, гласи един от билбордите на кампанията, вещаейки ново начало не само за новия бранд, но и за младото момиче.

Поводът да те срещнем с нея е стажантската програма Hub by Yettel, която е отворена за кандидатстване до 11 септември. Студенти в 3-и и 4-и курс и млади специалисти могат да кандидатстват за различни стажантски позиции на Yettel.bg. В рамките на една година те работят по конкретни проекти, опознават света на телекомуникациите и имат реалната възможност да станат постоянна част от екипа. Точно както се случва с Ирен и нейната история.

От „Чаоче!“ до „Начало!“

„Задачата ни беше да си изберем актуална кампания, за която да напишем курсова работа“, разказва Ирен. В този момент вниманието ѝ привлича кампанията, с която телекомът обявява ребранда си – „Чаоче! Telenor става Yettel“. Фразата „чаоче“ провокира дискусии – каква по-добра причина за млад студент да избере тази тема за курсовата си.

От там нататък се отключва поредица от щастливи съвпадения. Попада ѝ обява за стаж именно в телекома. Вече има зад гърба си опит в малка дигитална агенция, затова този път иска да се пробва в голяма компания.

Кандидатства и я одобряват за екипа по дигитален маркетинг – там, където теорията от университета оживява в реални задачи. „Имах добра основа. Вече бях работила със софтуерите, които се ползват за дизайн – като Figma, Photoshop, Illustrator. Трябваше само да ми разкажат за бранда и неговата идентичност и бях готова да скоча в дълбокото“, казва Ирен.

Един от най-интересните проекти, по които работи, е създаването на обща дизайн система за екипите, които отговарят за банерите на сайта, дигиталното приложение и дигиталния маркетинг. И разбира се, най-голямата гордост – моментът, в който сама създава криейтивите за първата си дигитална кампания.

„Беше много интересно и едновременно с това предизвикателно, защото трябваше да общувам с много отдели. Това ми беше най-сложно в началото – да науча кой за какво отговоря, от кого получавам цените на устройствата или пък до кого изпращам визиите за одобрение“, признава Ирен.

В лицето на колегите си обаче има постоянен жокер за всички въпроси, които ѝ изникват. Има и ментор, който ѝ помага и я учи да бъде спокойна и да умее да приоритизира. „Екипът ми никога не се е държал с мен като със стажант или като с човек, чието мнение не се зачита. Работих наравно с всички други дизайнери“, добавя тя.

Затова и когато след края на стажа ѝ предлагат да остане за постоянно, не само че не се колебае в отговора, но и не усеща никаква промяна в отношението към нея – „от самото начало ме приеха като част от екипа и именно тази приятелска среда най-много ми харесва“.

За смисъла на стажа

Опитът ѝ показва, че стажът е чудесен начин за млад човек да разбере дали дадена област му е интересна или не. Признава, че на нея самата ѝ е отнело около година да намери това, с което иска да се занимава. Другият плюс е, че ти дава практически опит и те поставя в реална бизнес среда. Не на последно място, може да се окаже и твоето място – както се случва с нея в Yettel.

Често се сблъсква с клишето, че „младите само си губят времето на телефоните и не правят нищо съществено“. Не спори, че това е така, но обяснява защо – „Голяма част от информацията и тенденциите намираме в интернет. Ако искаме да работим, трябва да сме свързани, а телефонът ни дава именно това“, обяснява Ирен.

За нея това е и част от работата ѝ – постоянно търси добрите, но и лошите практики, а влезе ли в сайт, няма как да не го погледне с професионално око.

Дизайнът присъства и в свободното ѝ време. Рисува на таблет и често прави тениски със свой авторски дизайн. Именно тя е авторът на дизайна на брандираните тениски, които служителите на Yettel носят на последните спортни инициативи.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес