Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран ще криминализира продажбата на VPN услуги

19 октомври 2022, 15:12 часа • 1736 прочитания

Иран планира да криминализира продажбата на виртуални частни мрежи (VPN), използвани за заобикаляне на ограниченията в интернет. Това се случва на фона на протестите, предизвикани от смъртта на 22-годишната Махса Амини. Властите целят да вкарат гражданите в пълно информационно затъмнение и да прекъснат комуникацията им - с цел да възпрепятстват организирането на демонстрациите.

Протестите в Иран започнаха в средата на септември, след като нравствената полиция задържа кюрдката Амини заради "небрежно поставен хиджаб". Според семейството ѝ, а и според международната общност, властите са ѝ нанесли тежък побой, който е довел до кома, а след това и до смъртта на младата жена. Режимът на Али Хаменей отрича и твърди, че Амини починала вследствие на "основно заболяване".

Уличното насилие доведе до десетки смъртни случаи сред протестиращите, а стотици демонстранти бяха арестувани.

"Продажбата на инструменти против филтриране не е разрешена, но за съжаление не е криминализирана. Полагат се усилия за криминализирането на този въпрос", заяви министърът на телекомуникациите Исса Зарепур относно VPN.

"Това не е в сферата на моите задължения и, естествено, съответните институции трябва да проследят този въпрос", каза той по държавната телевизия, цитиран от БГНЕС, след заседание на кабинета.

Миналата година ирански медии съобщиха, че законодателите работят по проектозакон, който може да ограничи още повече достъпа до интернет.

Законопроектът призовава за "организиране на социалните медии" и забрана на VPN софтуера, използван навсякъде по света за заобикаляне на ограниченията в интернет и блокадите, наложени на платформите за социални медии.

Според вестник "Etemad" - текстът призовава да бъде издадена ефективна присъда на всеки, който е признат за виновен за нарушаване на условията на евентуалния закон.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес