Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

GoPro Odyssey: камера за триизмерна 360-градусова панорама

09 септември 2015, 11:49 часа • 12761 прочитания

На последната конференция за разработчици на Google е представена нова портативна ЗD камера за заснемане на панорами на 360 градуса, която осигурява фактически ефект на присъствие, ако заснетите от нея материали се качат в шлем за виртуална реалност.

Технически GoPro Odyssey не е камера в традиционния смисъл на думата, а по-скоро е устройство от 16 точно балансирани отделни камери GoPro Hero4 Black, същите, които сега се монтират на дронове, велосипедни шлемове и т.н., а също устройство със софтуер, разработен от Google, за комбиниране на всички 16 сигнала в едно стереоскопично 3D видео на 360 градуса с резолюция 8К и 30 кадъра в секунда.

В резултат GoPro Odyssey снима невероятно реалистични панорами, осигуряващи ефект за присъствие в шлемовете за виртуална реалност, а вграденият софтуер на камерата генерира 3D ефекта така, че бъдещият зрител да вижда триизмерно изображение независимо от своето положение или от това накъде ще си обърне главата.

Както твърдят самите разработчици, в GoPro Odyssey всички 16 камери в устройството работят като една и всеки пиксел във всеки кадър е фино синхронизиран с всички останали пиксели.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес