Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Google удря сайтове с фалшива информация чрез Adsense

15 ноември 2016, 07:45 часа • 1291 прочитания

Дъщерната фирма на Google - Alphabet Inc, обяви, че ще блокира достъпа на сайтовете, предоставящи фалшива информация. Чрез заплахата за ограничено ползване на Adsense – софтуерът за продажба на реклама в търсачката, уебсайтовете няма да могат да промотират себе си или продуктите си. По този начин корпорацията се надява да стимулира премахването на некоректна и мисинтерпретирана информация от виртуалното пространство.

„Промяната е неизбежна”, каза говорителят на Google Андреа Фавил, предаде БГНЕС. „Планираме да рестриктираме показването на реклами, които предлагат подвеждащи или фалшиви данни или прикриват информация, свързана със собственика, публикуваното от него съдържание и първоначалните цели на конкретната уеб компания”, добави още тя.

Промяната в политиката на компанията се реализира благодарение на все по-ожесточения дебат за това колко голяма е отговорността на технологичните компании да следят за точността на съдържанието, особено предвид все по-големият дял хора, които предпочитат да следят новините през социални мрежи и онлайн медии, отколкото през традиционни източници на информация.

В последните дни Facebook също беше многократно критикувана за разпространяването на неверни статии, насърчаващи избора на Тръмп за президент. Зукърбърг обаче отрече Facebook да е повлиял по какъвто и да било начин на изборите.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес