Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Google си призна, че подслушва през Google Assistant, било малко и за анализ

12 юли 2019, 09:12 часа • 3752 прочитания

Интернет колосът Google призна, че негови специалисти прослушват команди, които потребителите дават чрез гласов помощник в устройствата на компанията, предаде БГНЕС.

В специално изявление Google споделя извадки от разговори между потребителите и услугата Google Assistant с експерти по целия свят.

"Това е важна част от процеса на създаване на звукова технология, необходима за създаването на продукти като Google Assistant", отбелязва технологичния гигант. Но същевременно компанията казва и, че разследва дали няма нарушаване на права и на защита на лични данни.

Причината за специалното изявление беше изтичането на конфиденциални звукови данни, което бе признато от един от експертите, участващи в проучването. В тази връзка компанията обещава да проведе разследване и да предприеме необходимите мерки.

Google отбелязва, че делът на аудиозаписите, предназначени за анализ, не надвишава 0,2% от общия набор от команди, дадени на Google Assistant. Освен това на експертите е забранено да дешифрират разговорите, изслушани на фона на команди и други чужди звуци.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес