Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Google пусна етичен кодекс за очилата си

19 февруари 2014, 20:26 часа • 118265 прочитания

Американският интернет гигант Google публикува етичен кодекс за потребителите на интерактивните си очила, чиито прототипи вече предизвикват безпокойство относно защитата на личния живот, предаде БГНЕС.

"Не безпокойте и не бъдете неучтиви", пише Google в съобщение, публикувано в интернет и предназначено за "изследователите", разработчиците на приложения, които в момента тестват устройствата. "Уважавайте другите и не губете търпение, ако те имат въпроси за очилата" е друго правило в етичния кодекс.

Интернет компанията изглежда иска да предотврати възможността хората, носещи очилата, да бъдат гонени от ресторанти, кафенета и други заведения заради причинено неудобство от вградения в тях фотоапарат. Това вече се е случвало в миналото.

За да успокои тревогите, Google предлага на потребителите да им направи демонстрация на устройството, да питат за разрешение преди да правят снимка и да спазват установените правила за мобилните телефони. "Ако ви помолят да изключите телефона си, изключете и очилата си" е друго от правилата в етичния кодекс. "Ако нарушавате правилата или сте неучтиви, бизнесът няма да е много ентусиазиран от очилата и това ще навреди и на други изследователи".

Google припомня също, че очилата му са създадени да предоставят кратка информация на потребителите и не е препоръчително продължиително взиране в екрана, "за да не изглеждате странно за хората около вас". "Така че не четете "Война и мир" на очилата. Някои неща е по-добре да се правят на по-големи екрани", съветват от Google.

Компанията предупреждава още, че не е препоръчително очилата да се носят по време на спорт.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес