Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Google прекратява използването на Captcha

29 март 2017, 07:45 часа • 2008 прочитания

Независимо дали се регистрирате някъде, искате да направите поръчка или просто да коментирате онлайн съдържание, няма как да не ви се е случвало да срещнете едно от най-злощастните изобретения на интернет епохата – Captcha. Съобщението „въведете показания текст“ може да накара всеки от нас, който често работи с уеб приложения да настръхне и то не по хубавия начин.

За нещастие, Captcha е и много нужно – във време, когато с едва стотина реда програмен код можем да имитираме човешко поведение, сайтовете все някак трябва да се защитят от зловредни ботове. Тъй като разполагаме с по-добра технология, обаче, дните на услугата, чието име означава „Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart“ са преброени.

Може да сте виждали един прост бутон, на който пише „Не съм робот“. С това нововъведение, което Google нарича “No Captcha reCaptcha”, ще бъде заменена всяка употреба на остарялата услуга. За целта, всеки потребител трябва да има регистрация в Google, но имайки предвид мащабът на търсачката и всички прилежащи и услуги, това едва ли ще е проблем. Различното този път ще е, че дори няма да се налага изрично да се съгласявате, че не сте робот. Това решение ще бъде поверено на софтуер, който ще използва данни от Google, за да определи дали страницата може да ви се довери.

Автор: Георги Дуранкиев, SoftUni

Кирил Хараланов
Кирил Хараланов Отговорен редактор
Новините днес