Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Google окончателно премахна опцията за проверка на кеша

24 септември 2024, 17:13 часа • 362 прочитания

Google вече забрани пълното функциониране на кеша. По-рано тази година компанията премахна връзката към кеша от извадките с резултати от търсенето. Преди няколко седмици пък добави връзки към Wayback Machine. Сега директната връзка за преглед на кеша на Google е напълно деактивирана.

Ако се опитате да отидете директно в кеша на Google, сега търсачката няма да покаже нищо - този метод е спрял да работи през последните около 12 часа (линк тук).

Вече се появиха множество сигнали от потребители в социалните мрежи. "Google премахна възможността за ръчна проверка на кеша, което се случи днес. Не се получи на всеки сайт, но временно можеше да се види кешът на нови страници", пише един от тях в X.

Още: Съд на ЕС отмени глобата от 1,5 млрд. евро срещу Google

Друг пита дали това е просто негов бъг, или по-голямо събитие. Ясно е, че е второто - един потребител от Индия казва, че е опитал с поне 20 сайта и няма резултат. 

Какво казват от Google?

"Да, премахнато е", обявиха от Google. "Това е една от най-старите ни функции. Но тя беше предназначена да помага на хората да получават достъп до страници, когато в далечни времена често не можеше да се разчита на зареждане на страницата. В днешно време нещата значително са се подобрили. Затова беше решено да я пенсионираме".

Казват още, че вероятно ще се добавят връзки от мястото, където преди имахме връзка към кеша, в рамките на „За този резултат“. Все още обаче това не е сигурно.

Още: Решенията на съда срещу Google и Apple: Триумф за еврокомисар Вестагер

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес