Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Физици назоваха един от най-защитените видове пари

25 април 2016, 18:24 часа • 2578 прочитания

За първи път физици експериментално провериха възможността за оптични квантови пари и се убедиха, че те се явяват една от най-безопасните видове валути, става ясно от изследване, публикувано в arXiv.org.

Сега квантовите пари се моделират само в лабораторни условия и не се намират в обращение. Тяхната система за защита от фалшификации се основава на принципите на квантовата криптография.

За разлика от традиционната при нея се използват физически средства за приемане и предаване на информация – например с помощта на електрони и фотони.

Физиците създали моделна купюра и я кодирали с поляризация на отделни фотони. В хода на изследванията станало ясно, че кодирането с помощта на изменения на квантовите състояния не позволява с точност да се копира купюрата, без притежателят да разбере за това.

За първи път идеята за квантови пари е издигната от Стивън Визнер от Колумбийския университет през 1970 година. Той предлагал да се използват отделни поляризирани фотони за кодиране на информацията.

Смятало се, че всяка квантова банкнота трябва да се маскира с отделен сериен номер, в който се съдържа информация за положението на поляризационния фотонен филтър. В случай на прилагане на неправилен филтър комбинацията от фотони трябва да се изтрива.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес