Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Facebook изрично призна, че събира информация дори за потребители, които не са логнати

17 април 2018, 09:12 часа • 3095 прочитания

След като на разпитите пред комисии на Сената и Камарата на представителите на Конгреса основателят на Facebook Марк Зукърбърг призна, че социалната мрежа събира информация за потребителите далеч извън данните какво правят в рамките на Facebook, същото направи продуктовият мениджър на компанията Дейвид Бейсър. Бейсър потвърди думите на Зукърбърг в личния си профил във Facebook.

Съгласно информацията, Facebook събира данни от потребители, които дори не са логнати в мрежата, но посещават сайтове, които са включили връзки към социалната мрежа – например възможността да се логнеш в друг сайт или приложение посредством профила си във Facebook, дори да не си в самата социална мрежа, както и инструменти за рекламите във Facebook и меренето на трафик и потребители, използвани от други сайтове, за да качват свои реклами във Facebook или другаде и да оценяват ефективността на рекламата.

"Това се случва, защото други сайтове и приложения не знаят кой използва Facebook", обясни Бейсър и добави, че много сайтове използват услуги, предоставяни от социалната мрежа, за да предлагат съдържание и реклами на свои потребители според информацията какви може да са интересите им на база предишните им посещения и какво са търсели тогава тези хора.

Бейсър набляга и на факта, че Google и Twitter действат по същия начин т.е. че Facebook не е черна овца, отличаваща се от другите. "Искам да съм ясен – не продаваме лична информация на потребители. Има три основни начини, по които използваме информацията на потребителите – предлагаме услугите си на други сайтове и приложения; подобряваме безопасността във Facebook; промотираме нашите собствени продукти и услуги", каза той.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес