Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейският GPS стартира днес (ВИДЕО)

15 декември 2016, 14:32 часа • 5205 прочитания

От днес (15 декември) стартира еквивалентната на американската система GPS услуга в Европа - Galileo. Европейската сателитна навигация ще оперира над страните от Европа, а една от големите цели е за сигурността на гражданите, споменава Европейската комисия в своята официална страница.

Galileo предлага услугата за търсене и спасяване (SAR), която има възможност, бързо и с голяма точност да локализира изгубен в планината човек. Според създателите на проекта, максималното време за отриване на изгубени хора ще бъде около 10 минути. Услугата ще се подобрява с времето, но досега прогнозите са обнадеждаващи.

Galileo ще предлага и навигация за масово разпространение. Услугата за позициониране ще бъде вградена в хиляди мобилни устройства, което ще подпомогне работата на спасителните екипи при нужда. До 2018 година системата ще бъде въведена във всеки нов автомобил, който ще бъде продаден в Европа.

Хората, живеещи в големи градове, също ще могат да се възползват от Galileo. Високите сгради в някои мегаполиси блокират сателитните сигнали, но Galileo може да се справи с подобен тип проблеми.

В момента Galileo разполага с 18 сателита, обикалящи около Земята. През следващите година тяхната бройка ще се увеличи до 30, което допълнително ще даде възможност за по-точно локализиране.

Кирил Хараланов
Кирил Хараланов Отговорен редактор
Новините днес