Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евродепутат от ГЕРБ критикува Фейсбук, цитира петиция с примери за речта на Костадинов

26 май 2022, 16:24 часа • 3550 прочитания

"По въпроса с предоставянето на военна помощ на Украйна, България станаха пленник на шумно малцинство, което с фалшиви новини и манипулации в социалните медии успя да забави и неутрализира голямото мнозинство в парламента за истинска помощ към защитаващата се от агресия Украйна. Така системата за модериране на съдържание на Фейсбук на практика обслужи интереса на агресора от Кремъл. Същевременно много уважавани и авторитетни гласове биват блокирани, защото са организирано масово докладвани от профили с различен интерес, отново съвпадащ с този на руското правителство". Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел в специално писмо до Meta - компанията на Марк Зукърбърг, управляваща социалната мрежа Фейсбук.

В писмото си Майдел цитира специална петиция, посветена на безобразията в модерирането на българското пространство във Фейсбук, която вече е в Европейския парламент. Петицията дава конкретни примери, три от които са с публикации на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, а един е с публикацията на Елена Гунчева, заради която се вдигна шум дори от западните посолства и тогава прокуратурата се поинтересува от темата. По темата с недопустимата реч Actualno.com говори с министъра на електронното управление Божидар Божанов. Божанов вижда изход от явно незадоволителното ниво на модерация в нов общоевропейски регламент - Акт за цифровите услуги.

Майдел ще организира срещи с високопоставени представители на Мета и Фейсбук, за да обсъди проблема и призове за намиране на решение: "Отговорността на онлайн платформите, от които Фейсбук е с най-голямо влияние в обществото, е от изключителна важност за борбата с дезинформация и защитата на истината и свободата на изразяване".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес