Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето кои приложения споделят най-много лични данни на трети лица

08 март 2021, 08:04 часа • 2133 прочитания

Instagram е приложението, което споделя най-много лични данни. До този извод са стигнали в компанията pCloud, занимаваща се с кибербезопасност.

Отбелязва се, че приложенията събират данните на потребителите по различни причини: една от тях е да се поправи и подобри работата с тях. Освен това тази информация се използва за показване на реклама на платформите. Това се случва чрез предаване на данните на трети лица. Както показва изследването, така действат повече от половината от всички приложения. Третите страни могат да бъдат свързани с компанията, която прави приложението или могат просто да си плащат за достъпа до данните. Изяснява се, че програмите могат да събират и обменят не само лична информация, но и историята на търсенията, съобщава РИА Новости.

Експертите стигнали до заключението, че Instagram споделя 79% от данните на потребителите, включително историята на търсенията, личната информация, както и сведения за извършените покупки.

Следващото място в списъка на pCloud заема Facebook, предаващ 57% от данните. Платформата Youtube споделя 42%, като информацията се използва за генерирането на рекламите, които се появяват преди и по време на видеата.

Според pCloud, около 80% от приложенията използват данните на потребителите за продажба на продукти както в самото приложение, така и извън него.

Компанията също определи приложенията, които събират най-малко данни или въобще не го правят, например: Skype, Microsoft Teams, Clubhouse, Netflix, Signal и Telegram.

Кирил Кирилов
Кирил Кирилов Отговорен редактор
Новините днес