Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Естествена, еко и био: можете ли да отгатнете от какво е изработена тази кожа?

07 декември 2021, 09:55 часа • 930 прочитания

„Веганските“ алтернативи на кожата могат да спасят не само животните, но и да намалят натоварването върху околната среда. Учени от компанията MycoWork са сигурни, че техният материал от мицел може изцяло да замени естествената кожа и да помогне в спасяването на планетата.

Д-р Мат Скалин, генерален директор на компанията по производство на биоматериали MycoWorks, смята, че в бъдеще „гъбената кожа“ ще може да „разкрие дизайн, който започва от материала, а не от обекта“.

Fine Mycelium™ (патентован материал от MycoWork) се създава от мицел (вегетативното тяло на гъбите) за няколко седмици. Той напълно повтаря вида и усещането на естествената кожа, като я превъзхожда по здравина и издръжливост. Наскоро материалът е направил своя дебют в областта на висшата мода и е използван от Hermès за създаването на чанти.

Към днешна дата е установено, че кожата от едър рогат добитък е по-вредна за околната среда от всяка друга тъкан, включително синтетичната кожа на пластмасова основа. Тъй като кожените изделия представляват 15% от пазара на луксозни стоки през 2019 г. според доклад на Statista Consumer Market Outlook, устойчивите алтернативи могат да имат значително влияние върху модната индустрия.

MycoWorks вярва, че използването на материала ще стане мащабно и ще се прилага например и за тапицерии на автомобили. Има обаче едно "но". Учените предупреждават, че въпреки че самият мицел е екологично чист материал, създаването на определени изделия е свързано от по-малко екологично чисти тъкани и крепежни елементи. За много продукти са необходими лепила, ключалки и други спомагателни материали, които не се поддават на биологично разграждане. Това ще отмени повечето от предимствата на „гъбената кожа“.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес