Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕП прие Закон за данните, ще допринесе за развитието на изкуствения интелект

14 март 2023, 16:03 часа • 1348 прочитания

Европейският парламент прие Закон за данните, който има за цел да стимулира иновациите чрез премахване на пречките пред достъпа на потребителите и предприятията до данни.

Текстът мина с 500 гласа "за", 23 "против" и 110 "въздържал се". Сега евродепутатите са готови да започнат преговори със Съвета на ЕС за окончателния вид на закона.

Законопроектът, приет във вторник, ще допринесе за развитието на нови услуги, по-специално в областта на изкуствения интелект, където за обучението на алгоритмите са необходими огромни количества данни. То може да доведе и до по-добри цени на следпродажбените услуги и ремонтите на свързани устройства.

Изкуственият интелект напоследък се свързва с доста плашещи примери и се търсят начини как да бъде контролиран по-ефективно. ОЩЕ: Изкуственият интелект става опасен, ЕС се чуди как да го овладее

Обемът на данните, генерирани от хората и машините, нараства експоненциално и се превръща в решаващ фактор за иновациите от страна на предприятията и публичните органи - например оформянето на интелигентни градове. За този вид данни се казва, че са се превърнали в "новия петрол".

Законът за данните установява общи правила, уреждащи обмена на данни, генерирани от използването на свързани продукти или свързани услуги - например интернет на нещата и индустриални машини, за да се гарантира справедливост при договорите за обмен на данни.

Евродепутатите приеха мерки, които да позволят на потребителите достъп до генерираните от тях данни, тъй като според Европейската комисия 80% от събраните промишлени данни никога не се използват. Те също така искат да гарантират, че договорните споразумения са в центъра на отношенията между предприятията.

Компаниите ще могат да решават какви данни могат да бъдат споделяни, а производителят ще може да избере да не предоставя определени данни "по проект".

В текста се определя също така как органите от публичния сектор могат да имат достъп до данни, съхранявани от частния сектор, които са необходими при извънредни обстоятелства или спешни ситуации като наводнения и горски пожари.

Евродепутатите също така засилиха разпоредбите за защита на търговските тайни и избягване на ситуация, при която увеличеният достъп до данни се използва от конкуренти за модернизиране на услуги или устройства. Те също така определиха по-строги условия за исканията за данни от страна на бизнеса към правителството.

Законът за данните ще улесни смяната на доставчиците на облачни услуги и други услуги за обработка на данни и ще въведе предпазни мерки срещу незаконно международно предаване на данни от страна на доставчиците на облачни услуги.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес