Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Електронният подпис не е гаранция, че няма да ви източат сметката

23 февруари 2015, 09:00 часа • 45713 прочитания

Нова хакерска схема за кражба на банкови сметки – дори когато имаш електронен подпис, набира популярност. Това са преживели Огнян и Атанаска Андонови.

Каква е схемата – чрез вирус от депозитната към разплащателната сметка се прехвърлят парите на жертвата към сметки на физически лица, които до минути изтеглят парите. Т.нар. „мулета” изпращат парите в чужбина, към хората, направили схемата, но задържат 5-10% комисионна. Обикновено организаторите на такива схеми са хакери от Русия и Китай - страни, с които България няма добре развито сътрудничество на полицейска основа и е много трудно истинските виновници за такива измами да бъдат хванати. Физическите лица, изтеглили парите, са разпознати, но не са арестувани. Големият проблем е, че Огнян Андонов е оставил флашката с подписа си твърде дълго време включена в компютъра си.

Ужиленото семейство не било обърнало внимание на съобщения от банката за използване на сметката им – електронно банкиране. Банката е пратила четири SMS-а между 12:13 и 15:46, но семейство Андонови дало сигнал чак в 19:38 часа, когато вече било късно.

По статистика на Нова телевизия в периода 2006 – 2008 година, когато електронното банкиране в България добива популярност, но без наличието на електронен подпис, има ужилени над 3 хил. клиенти за милиони левове, но и след въвеждането на електронния подпис хакерите се усъвършенстват. Най-важното, за да противодействате – не се бавете с електронния си подпис, не отваряйте съмнителни мейли и съмнителни линкове в интернет, съветва звеното за киберпрестъпления на ДАНС.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес