Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Digitalk.bg и А1 България наградиха иновативни ИТ проекти

11 март 2022, 16:20 часа • 1353 прочитания

Вчера, на специална церемония в Центъра за съвременни изкуства "Топлоцентралата" в столицата бяха наградени победителите в първото издание на конкурса Digitalk&A1 Awards. Отличени бяха четири проекта, като в надпреварата взеха участие близо 30 кандидатури на иновативни технологични проекти, изпълнени през 2021 г.

На събитието присъстваха участници в конкурса и членове на журито, мениджъри от малки, средни и големи компании, ИТ директори и представители на технологичния сектор. Събитието бе открито от Деница Дженева, главен редактор на Digitalk.bg, и Илияна Захариева, директор "Корпоративни комуникации" в А1 България, съорганизатор на инициативата. Свое приветствие към присъстващите отправи и специалният гост на събитието, министърът на електронното управление Божидар Божанов. “Споделям с всички участници желанието ни да правим живота на хората по-лесен с помощта на дигиталните технологии”, сподели министърът.

Отличените проекти са оценени по методология на PwC, от жури, включващо четиринадесет водещи експерта. Победителите са с оценка над 75% по всеки от четирите критерия и имат водещ резултат по някой от тях. В тон с високотехнологичния характер на конкурса, наградите бяха дигитални, във формата на NFT (non-fungible token - “незаменим токен”).

По критерия "Въздействие и перспективи за развитие", отличието получи "Група за компютърно асистирана радиология и ортопедична хирургия". Наградата бе връчена от Михаил Семерджиев, старши мениджър "ICT услуги" в А1 България. Системата е разработена от българската софтуерна компания "Интерконсулт България медицински решения" и използва смесена реалност и 3D холограми. Технологията използва очилата на Microsoft за смесена реалност Hololens 2 и разработени от българските софтуерни инженери и лекари алгоритми, които комбинират реалната геометрия на целевия орган с холограмите, получени чрез компютърен томограф. Това води до висока прецизност и сигурност при операциите. Решението вече е внедрено в две български болници и една швейцарска болница - Военномедицинска академия (ВМА), Университетска болница "Лозенец" и InHouse Clinic "Spine Surgery & Traumatology".

По критерия "Имплементация, ефективност и резултати” бе награден проектът "Услуга по иницииране на плащания" (УИП) на Paysera България. Отличието бе връчено от министъра на електронното управление Божидар Божанов. Разработеното от компанията ново платежно решение улеснява онлайн търговията и надгражда възможностите за приемане на плащания във виртуалното пространство. То позволява на лицензирани доставчици на платежни услуги да получат незабавен краткосрочен достъп до сметката на купувача чрез онлайн банкирането, за да инициират плащането от негово име. По този начин освен досегашните опции за извършване на транзакция става възможно плащане от онлайн банкиране и от други популярни финтех продукти като Revolut и N26. УИП вече присъства като метод за плащане в електронните магазини, които използват платежния портал Paysera Checkout.

По критерия "Стратегия и визия" за наградата се пребори иновативният проект на дентална клиника "Д-р Парушева". Отличието бе връчено от Петко Петков, старши мениджър "Управление на риска" в PwC. Клиниката предлага дентални услуги в същия ден (same day dentistry) чрез 3D принтиране и изцяло дигитален работен процес. Проектът е изпълнен от "Дентатехника" и "СП Консулт" и включва използването на дигитален орален скенер, CAD/CAM дентален софтуер, компютърен хардуер и 3D принтер с периферия.

Всеки от трите отличени ИТ проекта получи като допълнителна награда услугата Penetration Test (тест за пробиви в сигурността), осигурена от А1 България. "Едно от най-ценните знания е да знаеш къде са слабите ти места и какво трябва да се направи, за да бъдат добре защитени”, коментира Михаил Семерджиев, старши мениджър "ICT услуги" в А1.

Заради големия принос в развитието на нови електронни услуги със специална поощрителна награда бе отличен проектът на НАП за надграждане на информационните системи на НАП за предоставяне на електронни административни услуги. Проектът е изпълнен от "Мусала софт" по Оперативна програма "Добро управление" (ОПДУ), съфинансирана от ЕС. Дигиталното NFT отличие бе връчено от главния редактор на Digitalk.bg Деница Дженева на Малина Панайотова, ИТ директор в ЦУ на НАП,

Начо Стригулев
Начо Стригулев Отговорен редактор
Новините днес