Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дигитализацията и икономиката - между състезанието да си най-добрият и социалното начало

25 ноември 2016, 19:45 часа • 4834 прочитания

Как се променя икономиката в ерата на дигитализацията? Всички аспекти на този въпрос бяха разискани по време на дискусия на тема "Как новите технологии променят живота и работата ни?" на евродепутатите Георги Пирински и Андрей Новаков със студенти и преподаватели от Американския университет и Югозападния университет в Благоевград.

Иновациите разрушават старото, за да дойде новото


Основната теза на Новаков беше, че иновациите стават факт на базата на разрушение. Евродепутатът използва термина "съсипващи иновации" и даде конкретен пример - когато е била изработена печатната машина, хиляди писари, които до този момент са преписвали книги, са загубили работата си. Именно затова ролята на държавата на национално ниво и на ЕС на наднационално е толкова важна. От друга страна дигитализацията дава по-широки възможности и възможност за контрол на риска, посочи с нов пример Новаков. Примерът беше с пристанище Хамбург. На ден там пристигат милиони контейнери, които не могат да бъдат проверени до последния, защото това би означавало да спре работата на пристанището. Съвременните технологии и методи са позволили на пристанищните власти да изчислят при кои контейнери има най-голям риск да се бъде внесено нещо незаконно и по определени, предварително зададени параметри да се правят проверки според маркерите на риска.

Европа изостава по отношение на технологичната сфера, призна още Новаков с известна горчивина. Той обаче се похвали с европрограма, която стартира по негова идея - т.нар. програма "Алеко". Тя ще започне в началото на следващата година, и има за цел да осигури пътуване за обмяна на опит на млади предприемачи от Европейския съюз, включително български. Финансирането беше одобрено от бюджетната комисия на Европейския парламент и така програмата ще позволи европейски млади предприемачи да пътуват в чужбина. Бюджетът на програмата е 1 млн. евро. С парите ще се покрият разходите за живот, в които са включени транспорт, стипендии и други разходи. Очаква се до 200 души от цяла Европа и България да пътуват до страни като САЩ, Китай, Сингапур, където да попиват опит от най-успешните местни компании и след като се върнат в Европа, да могат да приложат наученото и да го развият още повече на Стария континент.

Социалната политика в хищническия свят на иновациите


Тезата за социалното начало по отношение на иновациите беше сериозно застъпена и при Георги Пирински. Той изнесе данни от доклада "Въздействието на новите технологии върху заетостта" в Европа, който е изготвен по инициатива на Комисията по заетостта към ЕП.

Състоянието с безработицата и заетостта в Европа остава крайно тежко. 22,870 млн. души в Европа са безработни. Има висок ръст на трайно безработните - 50%, което означава над 10 млн. души. В три-четири страни - България, Гърция, Хърватия и Словения безработицата е към 60%. Особено сериозен е въпросът и със заетостта на младите хора до 29-годишна възраст. Тя е далеч по-висока от средната за Европа в редица страни - докато средната безработица е около 10%, то при младите хора нивото е от 1,5 до 2 пъти по-високо, стана ясно от изказването на Пирински. По думите му все по-силно се усеща навлизането на дигиталните технологии и навлизането на дигитализацията в отделни сектори.

Преди всичко имаме трайна замяна на жив труд с механизиран, отбеляза Пирински. В сектори, в които се изисква висока квалификация, има нужда от търсене на кадри и точно тогава се усеща недостигът им, беше категоричен евродепутатът, член на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Той даде и няколко отправни точки, по които да започне да се мисли в посока решаване на проблемите с безработицата в Европа и навлизането на дигиталните технологии в трудовия процес.

Според Пирински фирмите ще започнат да се пренасочват към по-проектно организирана система в своята работа. Самите задачи, които хората изпълняват, ще стават все по-заменяеми заради интернет, ще се разширява полето на специализация на компаниите, а броят на висококвалифицираният персонал ще се увеличава. Според него предметът на дейност на дадена фирма все повече ще се развива в посока увеличаване на дейностите на съответното предприятие. Времето за работа също ще става все по-гъвкаво. Тези промени могат да доведат до по-голяма самостоятелност на пазара на труда. Но и все по-голямо увеличаване на нежеланието за работа, отбеляза още Пирински.

Работодатели и работещи ще имат все по-голямо разминаване в интересите. Ще има и сериозен сблъсък в практическата сфера на работния процес. Има тенденция, че технологичните промени ще заменят рутините дейности, категоричен беше още Пирински по време на дискусията. Той обаче посочи и, че в дигиталното време, в което живеем, на първо място излиза не капитала и печалбата, а възможността чрез работата, знанията и уменията си да си в услуга на обществото.

Как помага ЕС?


"Ще има половин милиард евро повече за създаване на работни места сред младите (бел. ред. - до 29 години) от парите на Европа". Това поясни евродепутатът и член на Европейската народна партия (EНП) Андрей Новаков. Той говори пред студентите и гостите на дебата за иновациите в технологичния сектор и възможностите, които разкриват оперативните програми пред младите предприемачи.

"Предпочитам са свършим неща, които са изпълними в обозримото бъдеще по отношение на иновациите. Ако искаш да вземеш 1 милион евро по програма "Хоризонт 2020", прощавай, ще трябва да прочетеш, да научиш повече, защото това не е сладкарница, в която срещу усмивка се дават пари". Така пък Новаков описа бюрократичната процедура, която е необходимо всеки един предприемач да премине при започването на стартъп, който да бъде финансиран и подкрепен от Европейския съюз.

Той изрази също така увереност, че всеки човек знае какво да прави с парите си и носи пълната отговорност да свободата, която има, при инвестирането им.

Срещата продължи с дискусия и задаване на въпроси от страна на гостите на събитието, които коментираха различни бизнес стратегии за иновации и предприемачество, както и ролята на новите технологии в започването на дадена инициатива.

Дискусията днес (25 ноември) беше част от проекта "Европа и аз" на Българското училище за политика "Димитър Паница", който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския парламент. Actualno.com и Expert.bg са медийни партньори на проекта. Целта на проекта е да провокира интереса и ангажираността на младите българи към работата на Европейския парламент и възможностите за тяхното развитие в рамките на Европейския съюз.

По статията работиха Румен Скрински и Ивайло Ачев

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес