Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да можеш да говориш след парализа: Мислите се превръщат в думи с нов имплант

12 ноември 2022, 12:12 часа • 1486 прочитания

Американски учени от Калифорнийския университет са създали прецизен невронен имплант за парализирани хора, които не могат да говорят. Става дума за случаи на тежка парализа, включително на крайници. Устройството обаче прави така, че мислите им да се превръщат в думи Резултатите от работата са описани в публикация в списание Nature Communications.

Системата представлява мозъчен имплант с електроди и невронна мрежа, която разпознава мозъчната активност и превежда видимо, на екран, от радиотелефонната фонетична азбука. Тази азбука се използва за точен визуален превод на буквите от латинската азбука, като всяка буква е кодирана с кратка английска дума: например Alpha за A, Bravo за B.

За да стане ясно доколко работи устройството, са правени изследвания с парализирани хора. Те са си представяли определена дума, сензорите са записвали мозъчната активност, а невронната мрежа е разпознавала мислите за думата и да ги е превръщала в резултат на екран.

За да се намали процентът на грешките, към изкуствения интелект е бил добавен речник с повече от хиляда най-употребявани английски думи, а ненужните сигнали са изключени от интерфейса, пише БГНЕС.

ОЩЕ: Разработиха уникален метод за терапия на парализа

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес