Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цензурата навлиза и във фотографията (ВИДЕО)

14 септември 2015, 13:35 часа • 5979 прочитания

Немският фотограф Филип Шмит е измислил необичаен апарат с вградена система за цензура, която е призвана да отърве обществото от повтарящи се снимки.

Устройството с названието Camera Restricta (от думата Restrict – "ограничаване") представлява комплект от iPhone и микроконтролер ATTiny85 с динамик, GPS датчик, оптичен сензор и антена. Всичко това е опаковано в апарат, напечатан на 3D принтер.

Смартфонът встъпва в ролята на основно управляващо устройство и е снабден със специално мобилно приложение собствена разработка, което проследява движението на фотографа и забранява на Flickr и Panoramio геотагове на снимките, направени в радиус 35 метра от текущия обект.

Количеството открити снимки се озвучават с кликвания и ако в интернет вече има няколко десетки подобни снимки, програмата приема, че няма нужда от още една такава и блокира копчето за снимане, изобразявайки забраната на дисплея.

Също апаратът умее да ограничава снимки на места, където това е забранено от закона или от местните власти. С проекта си фотографът се опитва да привлече вниманието към това, че хората често се увличат от необмислени снимки, правейки хиляди изображения от едно и също място с еднакъв ракурс.

Restricta ще помогне в решаването на този проблем и в откриването на действително оригинални кадри, които се намират в изобилие в околния свят. Шмит смята, че устройството му има отлични перспективи – особено ако тази идея се реализира в софтуерите на серийни апарати.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес