Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Cambridge Analytica започна процедура по несъстоятелност

03 май 2018, 06:40 часа • 2260 прочитания

Британската компания Cambridge Analytica, чието име нашумя след грандиозен скандал относно неприкосновеността на личните данни в социалната мрежа Facebook, обяви, че започва процедура по несъстоятелност и "незабавно спира всички свои операции".

Cambridge Analytica и компанията-майка SCL започнаха процедура по несъстоятелност във Великобритания, се казва в официално съобщение на компанията, които беше публикувано на интернет сайта ѝ. Скоро ще бъде открита процедура по несъстоятелност на дружеството и в САЩ.

Припомняме, че компанията беше обвинена, че е събрала и използвала без разрешение лични данни на близо 90 млн. потребители на Facebook. След това британската компания е работила за предизборната кампания на настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп. В своето официално комюнике Cambridge Analytica нарича това "злостни обвинения", като защитната теза е, че те са нанесли непоправим удар по репутацията ѝ. Освен това се посочва, че специален представител на британските власти провежда разследване, за да докаже "несъстоятелността" на обвиненията.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес