Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България се включи в инициатива за борба с хакери, блокиращи системи за откуп

02 ноември 2022, 07:50 часа • 1003 прочитания

Представители на 36 страни и на ЕС се събраха  във Вашингтон по призив на Белия дом за среща на върха, посветена на трънливия въпрос за кибератаките, при които се иска откуп, за да бъдат освободени блокирани от хакери системи, предаде Франс прес.

Това беше втората подобна среща на върха. Според Ройтерс и Асошиейтед прес в нея е участвал и български представител, пише БТА. В срещата на върха бяха поканени и технологични компании.

Подобни хакерски атаки чрез злонамерен вирус парализират работата на компании и обществени услуги. Извън намесата на специалисти, които евентуално да разбият криптиращия вирус, за да бъдат деблокирани съответните информацинни системи, се иска откуп, най-често в биткойни.

Участниците в срещата дискутираха споделянето и координирането на политиките относно плащането на откупи. За тази цел ще бъде създадена съвместна работа група, която ще заработи от първото тримесечие на идната година.

"Тези атаки, при които се иска откуп, са световно предизвикателство, което се нуждае от международно сътрудничество, за да се намерят решения на световно ниво", заяви след края на срещата Джейк Съливан, съветникът  по националната сигурност на Белия дом.

ОЩЕ: След хакерска атака - смениха националния координатор по киберсигурност

 

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес