Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Боинг 777 успешно извърши за първи път полет с устойчиво авиогориво (СНИМКА)

30 януари 2023, 17:58 часа • 3121 прочитания

Боинг 777 успешно извърши за първи път полет с устойчиво авиогориво, изстрелян от авиационната компания Emirates. Опитът на най-голямата авиокомпания в Близкия изток е да намали наполовина потреблението си на самолетно гориво.

Самолетът излетя от международното летище в Дубай и летя повече от час над крайбрежието на града, съобщиха от Emirates. Един от най-големите производители на петрол в света, ОАЕ харчи милиарди, за да разработи достатъчно възобновяема енергия, за да покрие половината от нуждите си до 2050 г., и се стреми към нулеви вътрешни въглеродни емисии до същата година.

ОЩЕ: "Ryanair" отбелязва печалба, броят на пътниците отново расте

Базираният в Дубай авиопревозвач използва устойчиво авиационно гориво (SAF) от 2017 г., като заяви, че тестовият полет е "първият в Близкия изток и Северна Африка, който се задвижва със 100% SAF " в единия от двата двигателя на самолета. 

SAF могат да доведат до намаляване на емисиите на CO2 с до 80% през целия цикъл на използването им. Но в момента те представляват по-малко от 0,1% от потребяваното реактивно гориво и са два до четири пъти по-скъпи.

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес