Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безплатният Wi-Fi не значи обезщетение за авторски права

15 септември 2016, 15:54 часа • 2801 прочитания

Доставчиците на безплатен Wi-Fi интернет не могат да бъдат съдени за обезщетение заради разпространение на съдържание, защитено от авторски права. Това постанови Европейският съд.

Решението е факт по случай, който се разглежда от Областния съд в Мюнхен. Спорът е между Sony и управителя на магазин за осветителна и звукова техника Тобиас Макфадън. Управителят предоставял достъп до Wi-Fi, за да привлече клиенти и през тази мрежа през 2010 г. било неправомерно изтеглено музикално произведение, чиито авторски права са собственост на Sony, пише "Правен свят".

Съдът в Германия отсъдил, че Макфадън не е нарушил авторските права на Sony, но решил да разгледа възможността за косвена отговорност на управителя, тъй като мрежата му не била защитена. Немските съдии обаче не били сигурни дали такава косвена отговорност не е недопустима според Директивата за електронната търговия и затова отправили питане до СЕС.

Съдът в Люксембург е категоричен, че директивата изключва отговорността на доставчиците за извършена незаконна дейност от трето лице, когато предлаганата от тях услуга се състои в "обикновен пренос" ("mere conduit") на информация. За да се изключи тяхната отговорност, трябва обаче да са изпълнени три условия, което е налице и в случая с Макфадън:

- доставчикът не трябва да започва пренасянето на информация

- той не трябва да подбира получателя на пренесената информация

- той не трябва да подбира или променя пренасяната информация

Според Европейския съд безплатното предоставяне на достъп до Wi-Fi мрежа от магазин с цел привличане на клиенти, представлява "услуга на информационното общество". Съдът обаче съветва Sony да поиска на национално ниво доставчиците да бъдат задължени да защитят безжичната мрежа.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес