Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безжичният интернет на бъдещето - чрез лампи

23 февруари 2016, 16:31 часа • 6849 прочитания

За да свържете мобилния си телефон с уебмрежата, ползвайте лампа - технологията лай-фай (light fidelity) е на път да революционизира безжичните връзки с дебит, който е 100 пъти по-бърз в сравнение с уай-фай (Wi-Fi), макар обхватът й да е ограничен, предаде Франс прес.

Френската фирма Oledcomm я демонстрира на Световния конгрес на мобилните телекомуникации в Барселона. След като е поставен под светлината на настолна лампа, смартфонът показва видео. Когато е поставен под светлината на друга лампа, зазвучава песен от него.

Технологията ползва честоти, създадени от светлината от LED крушка, за да предаде информация в пространството по същия нанич, както това се постига чрез морзовата азбука.

Предимствата на технологията са свързани с дебита. "Постигнатата в лабораторна среда скорост на свързване позволява да се свали еквивалентът на 23 DVD за една секунда", заяви основателят на фирмата Суад Топсу. „Технологията е свързана с дебит, надвишаващ до 100 пъти този на уай-фай, която ползва радиовълни".

Технологията лай-фай излезе от лабораториите през 2015 г., за да бъде тествана във Франция, но също в Белгия, Естония и Индия, предаде Дарик.

Компанията "Филипс" проявява интерес към въпросната технология, която Apple може да включи в новия си iPhone 7. Очаква се той да се появи на пазара тази есен.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес