Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арест на финансовия директор на Huawei предизвика противоречиви реакции

06 декември 2018, 08:08 часа • 2645 прочитания

Китайският производител на телекомуникационни устройства Huawei заяви, че няма данни за нарушения, които финансовият директор на компанията е направила. Изявлението беше оповестено, след като стана ясно, че Мън Уанджоу е арестувана на 1 декември в Канада и ще бъде екстрадирана в САЩ, но не става ясно защо точно. Канадското министерство на правосъдието заяви, че тя има насрочено изслушване в петък (7 декември), но не даде повече информация по случая, предаде БГНЕС.

Основното предположение за ареста е, че става въпрос за евентуално нарушение от страна на Huawei на американските санкции срещу Иран.

Мън, която е минавала транзит през Канада, е "временно задържана" и се е изправила пред "неуточнени обвинения", заявиха от Huawei. "Компанията има много малка информация за обвиненията и няма данни за нарушения от страна на г-жа Мън", казаха от телекомуникационния гигант.

"Компанията спазва всички закони и регулации в страните, в които оперира, включително и контрола на износа, санкциите и регулациите в САЩ, ООН и ЕС. Вярваме, че канадската и американската съдебни системи ще стигнат до справедливо решение", казаха още от Huawei.

Междувременно Пекин протестира срещу ареста на Мън Уанджоу и призова за нейното незабавно освобождаване. "Китайската страна твърдо се противопоставя и протестира срещу такъв вид действия, които сериозно нарушават човешките права на жертвата", пише в изявлението на официален Пекин.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес