Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Alexa и Siri знаят за вашите сексуални предпочитания

16 декември 2019, 21:00 часа • 6320 прочитания

Служителите прослушващи разговорите на хора, ползващи цифрови помощници, като Alexa и Siri определят работата си като изтощителна,деликатна и "изключително уморителна." Интервю със служителите, наети за подобряването на технологията на автоматизираната реч с помощта на разшифроване на коментарите на потребителите, твърдят, че тези разшифрования разкриват детайли от сексуалния живот на потребителите или неговото отсъствие, пише The Times. 

От Amazon и Apple настояват, че цифровите им помощници, които се ползват от стотици милиони хора, уважават конфиденциалността на потребителите и за записват аудио фрагменти само след като хората произнесат ключовата дума, например "Alexa" или "Hey Siri".

Тази година стана ясно, че служителите могат да прослушват тези записи, включително и направените погрешка без произнасянето на ключовата дума. По данни на Bloomberg Businessweek, един от производителите, разшифроващи аудиозаписите за Amazon с цел подобряването на функциите на Alexa, разказва, че работата включва и прослушването на записите на самотни хора, които "флиртували" с цифровия си помощник и му доверявали тайни, в това число и своите сексуални фантазии за изнасилване.

Служител, нает за подобряването на функцията "разпознаване на речта" била шокирана, когато разбрала, че чува обикновени клиенти на Amazon, а не образци на речта на доброволци, чиито услуги били платени. 

Други служители си спомнят, че са чували как децата озвучават своя домашен адрес и телефонен номер, как мъж се опитва да поръча секс-играчки и как един от гостите на празнична вечеря коментира на глас дали Amazon ги подслушва. Служителите, наети от Apple за подобряването на Siri сравняват работата си с нещо, напомнящо романа на Джордж Оруел "1984".

Те си спомнят, че са били длъжни да разшифроват 1300 откъса на ден, всеки от които би могъл да бъде едно изречение или цял продължителен разговор. Един от бившите служители, който не изпитва угризения на съвестта във връзка с работата си, казва, че прослушването на потребителите е било "изключително уморително." Друг служител, който е помолен да разкаже за най-шокиращия аудиоклип, който му се е наложило да изслуша напомнял за сцена от филма "50 нюанса сиво."

Изданието напомня, че клиентите на Amazon могат да отидат в раздел "Конфиденциалност Alexa" в настройките на своя акаунт, за да се откажат от опцията за използване на гласови записи за разработването на нови функции. 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес