Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

100 000 IT специалисти са напуснали Русия през 2022 г.

20 декември 2022, 16:19 часа • 933 прочитания

Около 100 хиляди IT специалисти са напуснали Русия тази година, след като Москва започна пълномащабната инвазия в Украйна на 24 февруари. Това обяви министърът на цифровото развитие Максут Шадаев, цитиран от Moscow Times.

"След началото на специалната операция (б.а. - както Кремъл продължава да нарича войната) 10% от IT специалистите напуснаха Русия и не се завърнаха", заяви Шадаев по време на правителствено изслушване в Държавната дума. В същото време той увери, че 80% от тези хора продължават да работят за руски компании и го правят от "приятелски" държави.

Министърът припомни, че ведомството е против пълната забрана за дистанционна работа на такива специалисти. "Ключовата мярка, която сега предлагаме да обсъдим, все пак е да не се въвеждат строги ограничения, защото това, разбира се, ще ги подтикне да си намерят работа в чуждестранни компании", каза Шадаев.

Той обаче подкрепя забраната за работа от разстояние за служителите, които работят по критични държавни системи. По-рано Шадаев призова да се създадат условия за завръщане на IT специалистите в страната, като се покаже "на практика", че "тук спокойно може да се продължи да се работи".

Младите руснаци масово напускат страната - особено тези, които работят в IT сектора, което поражда опасения за изтичане на мозъци, пише AFP. Обявяването на мобилизацията на стотици хиляди мъже в края на септември предизвика нова вълна от напускащи Руската федерация.

По-голямата част от избягалите от държавата руснаци са пристигнали в съседни държави като Армения, Грузия и Казахстан, но също така и в Турция и Обединените арабски емирства.

ОЩЕ: Руснаци хвърлиха чукове в двора на финландското посолство в Москва (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес