Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Звездите, които 2016 година ни отне

27 декември 2016, 09:47 часа • 13659 прочитания

2016 година, за съжаление, ще се запомни с това, че завинаги ни напуснаха едни от най-великите музиканти, певци, актьори, писатели, спортисти... Може само да се утешим с факта, че живеем във век, който ни позволява да гледаме и слушаме творчеството им отново и отново. Ето кого ни отне завинаги тази година.

На 11 януари почина Дейвид Бауи. Причина за смъртта му е рак, с който певецът се е борил през последните 18 месеца. Дейвид Бауи е британски рокпевец, актьор, инструменталист, продуцент, аранжьор и аудио инженер. Кариерата му започва през есента на 1969. През 1975 г. успява да пробие и в САЩ.

На 26 януари Колин Върнкъмб-Black, който изпя Wonderful Life ("Чудесен живот") в края на 80-те на миналия век почина на 53-годишна възраст. Той така и не успя да дойде в съзнание след автомобилна катастрофа. Колин Върнкъмб беше хоспитализиран след инцидент в неделя сутринта на 10 януари, на път край летище Корк, Ирландия. Той бе поставен в изкуствена кома заради мозъчно увреждане. Колин е роден на 26 май 1962 г. в Ливърпул. Първото излизане на сцена прави на Нова година 1981-ва, когато изпява Human Feature. Следва More than the Sun, а после започва да записва с WEA Records. По-късно идва 1985 –а, която не е много успешна за Колин, но точно тогава създава Wonderful Life.

На 20 февруари светът изпрати неповторимия Умберто Еко. „Най-важното качество на честния човек е непоносимостта към религията, която ни кара да се страхуваме от най-естественото нещо на този свят, смъртта, и ни кара да мразим единственият красив подарък на съдбата – живота”, казваше Еко. Ден преди Еко си отиде и Харпър Ли, известната в цял свят авторка на "Да убиеш присмехулник".

На 19 април почина Дорис Робъртс, известната с ролята си на Мари в популярния комедиен сериал "Всички обичат Реймънд"

На 24 април Принс Роджърс Нелсън, известен просто като Prince, почина на 57-годишна възраст. Тялото му е било намерено в студиото му в щата Минесота. NBC уточни, че седмица педи смъртта си Prince е бил хоспитализиран, когато се почувствал зле по време на свой концерт в Илинойс. Тогава бе съобщено, че артистът е страдал от простуда. Поради заболяването той отмени концертите си в Атланта. Оказа се обаче, че певецът е взел свръхдоза от обезболяващо лекарство.

Prince е роден на 7 юни 1958 година. Най-известната му песен е Purple Rain. Емблематични негови парчета са също Kiss, Cream.

На 22 май нелепа смърт покоси в разгара на силите му големия джаз пианист Васил Пармаков на 55 г., който имаше привилегията да свири по цял свят. Любим изпълнител на поколения джазмени, той владееше виртуозно пианото и ритмите с тънкия си усет, надарен със стил и подчертана индивидуалност. Вдигал е на крака публиката на не един концерт. Васил Пармаков е единственият ни музикант, който има честта да издаде първия си албум в сътрудничество с Британския саксофонист Andy Scotfield. А от тогава е издал три албума с бандата му джаз-фюжън Zone C.

На 8 юни т.г. ни напусна големият български поет, публицист и общественик Евтим Евтимов. Евтим Евтимов е роден на 28 октомври 1933 година в Петрич. През 1952 г. завършва Института за начални учители в родния си град. Работи като учител 10 години. Евтим Евтимов е един от най-популярните български поети, един от най-обичаните, търсени автори. Евтимов посвети едни от първите си стихове на Отечеството, на България. В любовната лирика следва традициите на Яворов и Дебелянов. Написа вдъхновени стихове за българската природа. Съавтор е на Тончо Русев в повече от 100 песни.

На 20 юни холивудският актьор Антон Йелчин загина нелепо в дома си. 27-годишната звезда, известна с ролята си в новите филми от поредицата „Стар Трек", почина след инцидент с автомобила си. Колата е тръгнала по наклонена алея и притиснала Йечин към тухлена пощенска кутия и оградата на дома му в Лос Анжелис. Актьорът тръгвал за среща с приятели за репетиция. Когато не се появил те отишли в дома му и го открили мъртъв. Йелчин участва в последните няколко филма от поредицата "Стар Трек", както и в „Терминатор: Спасение", "Alpha dog" и други. По-късно става ясно, че още през април компанията Fiat Chrysler, модел на която е карал Йелчин, изтегля над 800 хил. автомобила след получени стотици жалби, свързани с дефект на скоростната кутия. Родителите на актьора съдят компанията, тъй като смятат, че вината за смъртта на сина им се дължи на "големи дефекти" в продукцията на автомобилния производител.

Само ден по-късно България преживя огромна загуба - отиде си актрисата ни Надя Тодорова. В паметта на българските киномани тя остава с великолепната си роля в "Дами канят".

На 28 юни последно сбогом казахме на друг голям актьор - Бъд Спенсър. Истинското име на Спенсър е Карло Педерсоли. Той остава в спомените на всички с партньорството си на големия екран с друг италианец - Терънс Хил (Марио Джироти).

На 9 август големият актьор и майстор на сатирата Никола Анастасов почина на 84 години. Никола Анастасов посрещна тази година 84-ия си рожден ден на сцената на Сатиричния театър "Алеко Константинов" въпреки здравословните си проблеми. Анастасов играе в театрите във Враца (1955 – 1956) и Варна (1956 – 1957), както и в софийските Сатиричен театър, в театър Трудов фронт и в Малък градски театър зад канала. Първата си значителна роля в Сатиричния театър играе през 1961 г. в комедията „Когато розите танцуват“ на Валери Петров. Участва също в „Римска баня“, „Сако от велур“, „Суматоха“. Участва и във филми – „Пагоните на дявола“, „На всеки километър“, както и „Нако, Дако и Цако“ – първият цветен български телевизионен сериал. Играе и още в „Неочаквана ваканция“ и „Астронавтите“. Най-популярните му екранни превъплъщения са като Пейо в класическия филм на Зако Хеския – „Тримата от запаса“ и Димитраки в популярната постановка „Криворазбраната цивилизация“ (1974) на Българската национална телевизия по класическата пиеса на Добри Войников

На 7 септемри почина актьорът, сценарист и писател Асен Георгиев. Асен Георгиев /1940-2016/ е творец с разностранни изяви в различни области на нашата култура - кино и театрален актьор, сценарист, редактор на игрални филми, автор на няколко белетристични произведения.

На 10 октомври си отиде незабравимият полски режисьор Анджей Вайда. През 2000 година Вайда е награден с „Оскар“ за приноса му за световното кино,а в знаменитата си кариера той е печелил кажи-речи всяка значима световна награда за кино.

На 7 ноември почина големият български певец Бисер Киров. Бисер Киров е роден на 4 септември 1942 година в град София. Произхожда от семейство на свещенослужител – баща му Христо Николов Киров e пастор в Църквата на адвентистите от седмия ден в България, а майка му е Венциноса Апостолова Кирова. Има двама по-малки братя: Апостол и Цвети. С песента "Сонет" той спечели "Златния Орфей". Киров е изнесъл над 4500 концерта в Европа, Америка, Азия и Африка проведени, чрез „Софияконцерт“, „Кюнстлерагентур“, „Госсконцерт“, „Прагоконцерт“, „Пагарт“, „Кубартиста“, „Джим Халси Ко“, „Макс Арт Интернешънъл“. Четири сезона е солист във „Фридрихщадтпаласт“, Берлин, ГДР: 1971, 1972, 1975 и 1977 г. Осемнадесет години е най-популярният певец-чужденец в ГДР. Като композитор има записани над 300 свои песни на български, руски, немски, чешки, полски, испански и др. езици.

На 14 ноември американският композитор, певец и пианист Леон Ръсел почина на 74-годишна възраст в Нешвил, щата Тенеси, съобщи на официалния сайт на музиканта неговата съпруга Джан Бриджис. Ръсел е починал в съня си в дома си в Нешвил. През юли музикантът е претърпя сърдечна операция, той се надяваше да се възстанови до януари. Ръсел бе на сцената повече от половин век. Той е работил с Елтън Джон, Джо Кокър, Джордж Харисън, Боб Дилън и групата The Beach Boys. През 2011 г. той е въведен в Залата на славата на рокендрола.

На 25 ноември на 76-годишна възраст почина композиторът Александър Йосифов. Той е автор на повече от хиляда музикални произведения, както и носител на десетки награди от конкурси за композиция по света и у нас, включително и двукратен носител на наградата "Златен Орфей“.

На 11 декември на 73 години в Скопие почина легендарната певица Есма Реджепова. Тя бе наричана "Кралица на циганската музика". Реджепова почина след кратко боледуване в македонската столица. Тя бе родена на 8-ми август 1943 година в скопския квартал Шуто оризари. На два пъти бе номинирана за Нобелова награда за мир заради хуманитарната си дейност. Тя осинови над 40 деца и полагаше грижи за тях. Есма Реджепова бе сред най-успешните музикантки на всички времена в своя жанр. Изнесла е над 8000 концерта по света, включително и в България. През 2013 година получи отличието "Национален артист на Република Македония.

На 25 декември в самолетна катастрофа загина основният състав на ансамбъл „А.В. Александров“.  На борда на злополучния Ту-154, летящ към Сирия са били 64 артисти от ансамбъла. "Загина „цвета“ на ансамбъла. Най-добрите солисти, целият хор. Дядо ми казваше: „Няма хор – няма ансамбъл.“ Загинаха най-добрите. Много пътуваха, по целия свят, а загинаха в Русия.", заяви внукът на основателя на ансамбъла Евгений Александров.

На 26 декември в съня си почина легендарният Джодж Майкъл. Джордж Майкъл е роден на 25 юни 1963. Той е британски попизпълнител и композитор. Роден е в Северен Лондон като Йоргос Кириакос Панайоту. На голямата сцена се качва в началото на 80-те години с дуета "Уам!". 20-те най-големи хита на Джордж Майкъл Продал е над 100 милиона албума през цялата си кариера, продължила над 4 десетилетия.

И не само музиканти и артисти

Извън звездните артисти, с които си казахме последно "сбогом", още един голям майстор, макар и на съвсем друго поприще, напусна този грешен свят. На 24 март си отиде великият Йохан Кройф - човекът, който промени световния футбол. "Летящият холандец" загуби своя последен мач - срещу рака. Кройф остава завинаги в спомените на всички футболни фенове с феноменалната си кариера в "Барселона" - и като играч, и като треньор. Той беше наставник и на Христо Стоичков в най-силните години на Камата.

Малко преди Кройф внезапно почина и героят от САЩ'94 - Трифон Иванов. Туньо е един от малкото наши футболисти, който беше уважаван от абсолютно всички и никога не е имал конфликт с никого. Внезапната му смърт покруси цяла България и потопи в сълзи мнозина.

В началото на април почина и една голяма легенда на италианския футбол - Чезаре Малдини. Бащата на бившия защитник на "росонерите" Паоло Малдини прекара по-голямата част от кариерата си в Милан и бе считан за един от най-добрите централни бранители в европейския футбол. С Милан спечели четири пъти италианското първенство и веднъж Купата на европейските шампиони.

Целият свят плака на 4 юни, когато най-големият боксьор в историята на този спорт - Мохамед Али, пое по вечния си път. От 32 години насам Али беше диагностициран и страдаше от Паркинсон.

През тази година ни напусна и една от волейболните ни легенди - Брунко Илиев. Той е човекът, който през 1994 година водеше големият ни национален отбор с Любо Ганев и Димо Тонев, когато България спечели четвъртото място в новосформираната волейболна версия на Шампионската лига във футбола - Световната лига.

Също през 2016 година си отиде и емблемата на българската телевизионна журналистика Димитър Цонев. Той получи инсулт и не успя да се пребори. Преди Димитър Цонев ни напусна и друга емблема на журналистиката - Петко Бочаров.

В самия край на годината си отиде и Гиньо Ганев. Ганев беше човекът, олицетворяващ българския парламент през 90-те години на миналия век. Така той стана вторият известен наш парламентарист, който ни напусна, след като в началото на годината почина и Йордан Соколов.

2016-та година беше последна и за Нанси Рейгън, която почина на 94-годишна възраст.

На 27 декември почина актрисата Кари Фишър, която изигра ролята на принцеса Лея в сагата "Междузвездни войни". Фишър бе приета в болница преди дни в критично състояние, след като бе получила инфаркт по време на презокеански полет от Лондон до Лос Анджелис. Пътниците на борда опитали да ѝ окажат първа помощ, а след кацане беше настанена в болница. Кари Фишър изгря изигравайки ролята на принцеса Лея в сагата на Джордж Лукас "Междузвездни войни". Миналата година тя участва в последния филм от поредицата - "Силата се събужда".

 

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес