Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

We Will Rock You превзе София

16 май 2013, 12:23 часа • 32184 прочитания

Истински фурор предизвика първото представяне пред българска публика на мюзикъла "We Will Rock You". Създадено и режисирано от Бен Елтън, със специални музикални напътствия от страна на Брайън Мей и Роджър Тейлър, шоуто се играе с огромен успех повече от 10 години по целия свят. Разбира се, голямата му популярност се дължи на хитовете на Queen, на които той се базира. До момента мюзикълът е развълнувал повече от 6 милиона зрители във Великобритания и над от 15 милиона души в 17 държави. София е една от спирките в първото световно турне на "We Will Rock You".

 

Освен 24 от хитовете на Qeen, "We Will Rock You" впечатлява и с уникалната си визия. Усеща се едно постмодерно ретро чувство в цялото шоу благодарение на декора, създаден от Марк Фишър, и шантавите забавни костюми, чиито дизайнер е Тим Гудчайлд. Използват се видео екрани за фон на кратките сцени, които разкрасяват продукцията и са препратка към първите видеоклипове по MTV.

Огромна сцена, зрелищна мултимедия, пищно осветление и ефектна хореография видяха първите зрители на мюзикъла в зала Арена Армеец. Самите актьори се справят блестящо с ролите си и успяват да съживят на сцената магията на Queen. Най-големите им хитове звучат в спектакъла, но в нови аранжименти, които наелектризират публиката по целия свят. МиГ (Галилео), Лорен Самюелс (Скарамуш), Джена Лий-Джеймс (Killer Queen), Шон Кингсли (Кашоги), Луси Джоунс (Мийт), Ролан Бел (Бритни) и цялата останала трупа бе дълго аплодирана и у нас. На барабаните пък се вихреше Руфъс Тейлър, син на легендата Роджър Тейлър.

Интересът към сцената, костюмите и аксесоарите, носени от актьорите бе закономерно голям. Многобройните приспособления и подвижни платформи, създадени специално за това турне, също фокусираха вниманието на първите зрители. Безспорно най-открояващият се персонаж е този на Killer Queen. От огромния й движещ се трон, отрупан с розови пера, до видеокамерата, която я снима в реално време зад сцената, тя определено няма как да остане незабелязана.

Импровизацията е неизменна част от шоуто. Макар че автор на сюжета е популярният британски комик, писател и драматург Бен Елтън, актьорите винаги правят промени в сценария, вмъкват нови реплики и движения (ще видим заигравка с PSY и неговия хит "Gangnam Style"). Тези реплики зависят от страната, в която гостуват в момента. Винаги от екипа правят предварителни проучвания за това, което би се харесало на местната публика. Актьорите често проговарят на съответния език, дори вмъкват имена на популярни личности. Така зрителите на първото представление у нас реагираха с голямо въодушевление при споменаване името на Димитър Ковачев – Фънки.


С мюзикъла "We Will Rock You" Бен Елтън отдава почит на бунтари, оставили трайна следа в музикалната история – Карън Карпентър, Патси Клайн, Марвин Гей, Джордж Харисън, Джими Хендрикс, Бъди Холи, Джанис Джоплин, Джон Ленън, Джим Морисън, Елвис Пресли, Ханк Уилямс и, разбира се, Фреди Меркюри. Публиката ще има възможност да хвърли поглед върху начина, по който Елтън представя Грейсленд и Лас Вегас десетилетия в бъдещето.

Билетите за мюзикъла "We Will Rock You" са на цени от 40 до 100 лв и все още могат да бъдат закупени от всички каси на Тикетпро в страната, както и от касата на Арена Армеец.

Ева Петрова
Ева Петрова Отговорен редактор
Новините днес