Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С премиерата на "Кабирска Мистерия" Академия Орфика привлече стотици зрители в Поморие

05 септември 2024, 12:44 часа • 875 прочитания

Най-значимото събитие за древна история и култура в България за изминалата седмица несъмнено беше интерактивният спектакъл "Кабирска Мистерия”, създаден и реализиран от Академия Орфика и проведен в партньорство с Исторически музей – Поморие и с участието на местна група дейци.

Древното минало

Древното ни минало оживя и през изминалата събота, 31 август, пред очите на няколкостотин зрители, събрани при една от уникалните със своята архитектура и акустика тракийски гробници в България – Античната куполна могила - "Кухата могила" в град Поморие.

Още: "Мистерия на Гетите" възстанови тайнствата на траките в Царската гробница в Свещари (ВИДЕО)

Премиерата

Премиерата на "Кабирска Мистерия" е едно от петте уникални събития от програмата на четвъртия сезон на Фестивал Тракийски Мистерии. Тази година организаторите представиха на публиката премиерите на три напълно нови и оригинални спектакъла – другите два бяха "НИФЕУИ – Мистерия на Водата" в Акве Калиде (29 юни) и "Мистерия на Гетите" в Царската гробница в Свещари (24 август).

Встъпителното слово беше произнесено от драматурга на "Кабирска Мистерия" Акад. Цветан Гайд, който въведе публиката в орфическите понятия, чрез които да разберат случващата се мистерия и да я преживеят като реалност в личния си живот.

В "Кабирски Мистерии" многобройната публика стана свидетел на тайнствата, извършвани от достойните Кабири – музи и менади, в поклонение на Слънцедатния.

Още: С "Мистерията на Гетите" тракийските кариатиди оживяват в Царската гробница в Свещари (ВИДЕО)

Напълно в орфическата традиция на древните траки, спектакълът с мистичното си въздействие чрез сякаш неземните музика и танц, въвлече публиката в мистичната реалност от тракийския епос. Мистерията събра стотици почитатели на древната тракийска култура - жадни за неподправеното преживяване на древната тракийска обредност, каквито в България автентично пресъздава единствено Сдружение Академия Орфика.

И този път, както при всички интерактивни спектакли на Академия Орфика, публиката участваше активно в тайнствата, така че никой от зрителите да не остане безразличен.

Малко след началото мистерията се пренесе във вътрешността на свещения хероон и благодарение на комбинацията с мултимедийния формат, осигурен от екипа на Академия Орфика, гостите имаха честта да съблюдават мистериите, скрити под купола на светилището, отблизо.

В стила на събитията на Академия Орфика, публиката бе въвлечена в съпреживяване и съучастие в мистерията като на всеки бе предоставена възможността да навлезе в самия хероон заедно със Свитата на Великия Дион, където да се потопи в мистичното пространство на танца на менади и музи около вътрешния център на могилата и да се докосне до царските инсигнии на Божествения Херос.

Още: "Възкресението на Евридика" в пещера "Магура" – част от Фестивал Тракийски Мистерии 2024

Спектакълът завърши с думите на Директора на Фестивал Тракийски Мистерии Пламен Иванов, който обяви и покани всички присъстващи на Гранд финала, който ще се проведе в Античния театър на Пловдив на 29 септември. Там Академия Орфика ще посрещне все по-многобройните си почитатели с всички разнообразни фестивални форми – изложба, лекциии ателиета, представящи сакралния бит на траките. Публиката ще има уникалната възможност да гледа гранд спектакъла "Тракийска Мистерийна Драма”, който през този сезон ще бъде представен само веднъж.

Билети за последния ден от Фестивал Тракийски Мистерии 2024 могат да бъдат закупени от Events.Academia Orphica, Ивентим или на място в деня на спектакъла.

"Мистерия на Тракийския Херос" - короната на тазгодишната Нощ на музеите (ВИДЕА)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес