Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Премиера на балета „Антигона”/„Електра”

25 октомври 2013, 12:53 часа • 91549 прочитания

Софийската опера и балет представя на 15.11.2013 г. премиерата на балета „Антигона”/ „Електра”. Това е грандиозен спектакъл, първата балетна премиера за сезон 2013/2014 г.

Постановчик на „Антигона" и „Електра" е известният руски премиер солист и хореограф Сергей Бобров. Диригент на премиерата е Марк Пекарски. Продукцията се осъществява съвместно с Държавния театър за опера и балет в Красноярск, който тази година отбелязва 35-годишнината си.

Музиката на „Антигона” е дело на Марк Пекарски, а на „Електра” е от Рихард Щраус.

Премиерните спектакли са на 16 октомври от 19 ч. и на 17 октомври от 16 ч.. Представлението на 5 декември е от 19 часа.

Сергей Бобров е ученик на легендарния хореограф Юрий Григорович. Постановките на Бобров се играят в Европа и Америка и винаги получават възторжените отзиви на публиката и критиката. Той е един от най-интересните млади хореографи в Русия. Негови постановки са балетите „Антигона” (1995), „Електра” (1992) , „Инфантата и шутът” (1996), „Дъщерята на Едип” (2000), „Лешникотрошачката” (2001), „Кармен” (2002), „Лебедово езеро” (2002), „Дон Кихот”, „Спящата красавица” (2003), сценичните варианти на оперите на Мусоргски „Борис Годунов” и „Хованщина” (2008) и много други. В репертоара на Бобров като балетен режисьор са най-добрите класически и съвременни балетни заглавия.

В момента Сергей работи с трупата на Софийската опера и балет над „Антигона” и „Електра”. Това са две авангардни постановки в един спектакъл, които обещават да станат гръмка сензация. В двата балета участват премиер-солистите на балета на Операта.

За „Антигона” Бобров казва:

„В днешната историческа ситуация неслучайно възниква желанието жестоко, по свой начин, да се разкаже древногръцкия мит. Да се работи в пресечната точка на класическата традиция и авангарда в областта на съвременната музика и танц, позволяващи да се предаде духа на ритуалната и мистериална по същността си древногръцка трагедия. Нашата „Антигона” е история на едно престъпление, която се повтаря вечно. Този цикличен процес на историческото развитие се подчертава и от структурата на балета. Например, поставените на възвишение музиканти, като някаква адска абстрактна сила, задават на героите ритъма на битието им. Всеки предмет на сцената присъства като знак, независимо дали е камшик или подобен на чудовище животински трон...”

За „Електра” хореографът споделя, че е вдъхновен от древногръцките трагедии и от операта на Рихард Щраус, написана по либрето на австрийския драматург Хуго фон Хофманстал. Спектакълът е подготвен специално за фестивала през 1992 г. в Атина. Тогава постановката е на Григорович. Великият хореограф е подпомаган от своите ученици Андрей Меланин и Сергей Бобров. След това спектакълът е показан на фестивал в Италия и се играе в Болшой театър. На 9 октомври, 2012 г., Бобров възражда „Електра” на сцената в Красноярск. Тогава хореографът изтъква : „Това право ми беше предоставено от Юрий Григорович”.

Сега, една година след премиерата, „Електра”и „Антигона” ще имат своята премиера и в София.

С оригиналните постановки на „Антигона” и „Електра” балетната трупа на Софийската опера също решава отговорни задачи: да обърне заслужено внимание не само на класиката, но и на съвременната хореография.

След победното турне през целия юли във Великобритания, с 34 спектакъла на класическите "Лебедово езеро", "Дон Кихот" и "Жизел" премиерсолисти и ансамбъл вече репетират едноактните балети на Бобров. В момента част от балетната трупа на Операта е в Катар с „Шехеразада” и „Рапсодия в синьо”.

За първи път от години - явно през сезона често ще изписваме "за първи път" - очакваме нов български балет - "Албена". За музиката младият композитор Димитър Киров е вдъхновен от едноименната драма на Йордан Йовков. Премиерата е на 13 юни 2014 г.

Ред е и на четвъртото издание на програмата "Американски балет за България".

Билети се продават на цени от 10 до 50 лв. на касата на Софийската опера и балет (ул. „Врабча" 1,), на касите на EasyPay, on-line чрез EPay, както и в разпространителската мрежа на Eventim.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес