Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Постановки само за чернокожа публика? Кит Харингтън е във възторг от идеята

01 август 2024, 11:32 часа • 1128 прочитания

Звездата от сериала "Игра на тронове" - Кит Харингтън, смята, че е много положителен фактът, че има театрални постановки само за чернокожи зрители, съобщи в. "The Guardian".

Номинираният за "Златен глобус" и "Еми" актьор участва в драмата "Игра на роби" ("Slave Play") на Джеръми О‘Харис, посветена на робството. Американският драматург обяви по-рано тази година две вечери, в които само чернокожи ще бъдат допуснати до спектакъла в театър "Ноел Кауърд" в лондонския Уест Енд. Самата пиеса се играе до 21 септември.

Още: Джон Сноу от "Игра на тронове" се оказа фен на Левски (СНИМКИ)

Постановки само за чернокожи зрители

Снимка: Getty Images

"Смятам, че подобен тип инициатива е нещо изключително положително", каза Харингтън пред BBC след първата подобна вечер. "Никога досега в живота си не бях изпитвал подобна енергия между актьорите и публиката". Според Харингтън дискриминация спрямо белите хора няма - който пожелае да види пиесата, може да си купи билет. Представления само за чернокожа аудитория и преди са били организирани във Великобритания.

Още: Скандал с Disney заради расизъм срещу бели мъже (ВИДЕО)

"Игра на роби" разказва за историческото расово насилие в сексуалната динамика на три американски двойки. Пиесата е поставена за първи път през 2018 г. в малки театри в Ню Йорк. Постановката предизвиква възмущение, а малко след премиерата се създава петиция за закриването ѝ. Въпреки това "Игра на роби" получава 12 номинации за "Тони", пише БТА.

Реакция имаше и от кабинета на Риши Сунак, откъдето изразиха притеснения от този тип "делене" и посочиха, че това е грешен подход, тъй като "изкуството трябва да е отворено за всички, особено когато става дума за постановки, играещи са в обществени театри".

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес