Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: Със схемата от Разград е източван и Родопският драматичен театър

02 октомври 2024, 18:04 часа • 500 прочитания

И Смолянският театър е източван през бюджета за заплати. Това става ясно от съобщение на Министерството на културата, което съобщава за резултати от нова проверка.

Установени са "сериозни нарушения от ръководството" на театъра, като се "повтаря схемата, разкрита в Театрално-музикалния и филхармоничен център - Разград". 

Припомняме, че преди дни бе разкрита схема за източване на пари от Министерството на културата от театъра в Разград. В нея бе замесен директорът Левон Манукян, както и още няколко души, получили различни обвинения. Схемата включва назначаване чрез фиктивни договори на десетки хора с много високи възнаграждения, на които обаче се изплащат единствено осигуровките, а самите заплати се прибират от друг човек. Още: "Не ми го побира главата, схемата с театъра в Разград е кардинално нова": Говори министърът на културата

Според Министерството на културата - сумата на изтеклите средства от Родопския драматичен театър е "идентична на тази, по която е повдигнато обвинение на директора на Разградския културен институт". 

По-рано днес стана ясно, че Окръжната прокуратура в Смолян наблюдава досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка (договор за разпространение на дейността на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов", гр. Смолян) - престъпление по чл. 220 ал.1 от Наказателния кодекс. Разследването е започнало след анализ на фактите от получен доклад от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Още: Христо Мутафчиев за схемата в Разград и Смолян: Всички виновни да бъдат наказани, това е грозно петно върху културата 

Проверките продължават. Поетапно ще се проверят всички държавни културни институти в областта на сценичните изкуства, както и ще бъдат извършени вътрешни проверки на всички звена, съобщават от Министерството на културата.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес