Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обявиха номинациите за "Аскеер" за съвременна българска драматургия

12 май 2023, 08:10 часа • 1792 прочитания

Академия "Аскеер" обяви номинациите за съвременна българска драматургия. Те са за Йоана Мирчева за "Тигър и дракон" в "Театър 199", Теодора Георгиева за "Междинна зона" в театрална работилница "Сфумато" и Яна Борисова за "Място, наречено другаде" в "Театро". 

Комисията по номинации е с председател проф. Камелия Николова. Членове са Анита Ангелова, проф. Владимир Атанасов, Меглена Караламбова и проф. Ромео Попилиев. 

Припомняме, че сценографът проф. Слави Кокалов получава голямата награда "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство. Актрисата Елена Райнова ще бъде удостоена от "Академия "Аскеер" с почетен "Аскеер". 

Отличията за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон ще бъдат връчени за 32-ри път на 24 май – празника на българската писменост, духовност и култура.

Наградите "Аскеер" са единствени по рода си театрални награди в България, при които отличията се дават от артисти за артисти" и всяко от тях е професионален и естетически избор на хора, правещи театър, припомня БТА. Останалите номинации бяха обявени на 27 април.

ОЩЕ: В памет на Чочо Попйорданов: Народният театър представя незабравимите му роли

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес