Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Мистерията Еньовден" - където миналото и настоящето се срещат

11 април 2014, 10:44 часа • 73085 прочитания

"Мистерията Еньовден" е спектакъл, направен с много професионализъм, много талант, много проникновение и много мисъл.

В магията от музика и танц тупти пулсът на България - такава, каквато е била преди, каквато е сега и каквато трябва да бъде. България - земята, България - народът, България - традициите, България - духът.

В "Мистерията Еньовден" миналото и настоящето не водят битка. Напротив - те преливат едно в друго, взаимно черпят сили и изграждат здравата, дълбока и богата българска идентичност, която преминава теста на времето и препятствията, които различните епохи поставят пред нея.


Рок, хип хоп, фолклор, феерия от костюми и цветове, въздействащи послания и изключителна мултимедия - всичко това, преплетено в такава симбиоза, че всяка отделна част от спектакъла има свое инидвидуално послание, което обаче само обогатява общата идея на "Мистерията Еньовден" - за да ни е възможно да се надяваме и да се борим за едно достойно и светло бъдеще, трябва да пазим жива връзката с миналото.

След "Мистерията" човек излиза малко по-уверен, че България я е имало много преди нас и ще я има много след като нас ни няма; че "винаги ще има хора, готови да си сложат главата на дръвника"; че "хората се раждат и умират, но земята остава"; че бъдещето е на младите и ако те познават себе си, народа си и вярват в него, надежда има; че дори да е мрачно и безнадеждно, разрухата може да бъде пречистваща - защото след нея можем да започнем начисто, можем да съградим онова, което искаме и което заслужаваме.

Финалният завет към младите българи - "Всичко, което се очаква от вас е да се учите, да се влюбите, да си изберете професия и да раждате децата си тук, в България", изчерпва всичко, което е нужно да направим, за да бъдем достойни българи.


"Мистерията Еньовден" завърши своето представяне на софийска сцена, но ще има следващ етап. Ако сте пропуснали спектакъла, опитайте се да отидете на някое от следващите изигравания. "Мистерията" е изключително светъл спектакъл, изключително проникновен. Бихте изпуснали нещо много красиво.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес