Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Мистерия на Тракийския Херос" - короната на тазгодишната Нощ на музеите (ВИДЕА)

21 май 2024, 11:22 часа • 2507 прочитания

Академия Орфика постави началото на Фестивал Тракийски Мистерии 2024 със зрелищния интерактивен спектакъл „Мистерия на Тракийския Херос“, като част от Европейската нощ на музеите.

Пиршество на сетивата

С пиршество на сетивата, многобройната публика преживя Свещената реалност, навлизайки във времето и пространството на Древна Тракия.

Още: В Нощта на музеите – интерактивен спектакъл "Мистерията на тракийския Херос"

Триумфалното шествие на инсигниите

След триумфалното шествие на инсигниите на всепобеждаващия Тракийски Херос , зрителите имаха възможност да се докоснат до свещени реликви – реплики на автентични артефакти от Енеолита, датирани на около 5 000 г. пр. Хр. (Орфеевият кивот и орфически формули върху плочки, изписани с пиктографски скрипт, който е най-древната писменост в Европа и света).

Неочакван арт-диалог

Още: Раз-Виделяване - триптих от светлина и възвишено елитарно преживяване с орфическите музи в "Родината на Светлината" (СНИМКИ)

Тракийската мистерия изпълни пространството на импровизираната „сцена“ пред Царския Дворец (Националната Художествена Галерия), където бе позиционирана арт-инсталацията на художника Красимир Терзиев. Така по един зрелищен начин, древният Тракийски Епос влезе в неочакван арт-диалог с посланието на инсталацията „Между миналото, което e на път да се случи, и бъдещето, което вече е било“.

Нов сезон

Събитието отбеляза старта на новия сезон на ежегодния Фестивал Тракийски Мистерии, който традиционно се провежда на емблематични места от нашата древност. Кулминацията на тазгодишния фестивал ще се състои в Античния театър в Пловдив, на 29-ти септември. Повече уточнения за летните дати и различните локации в програмата, очаквайте скоро на страницата на Фестивал Тракийски Мистерии.

Още: Раз-Виделяване: Три вечери - творци говорят на трите езика на изкуството – изображение, слово и музика (СНИМКИ)

Каузата

Каузата на Фестивал Тракийски Мистерии е да представи древната ни култура, история и археологическо наследство, не само като туристически атракцион, но като културен феномен в диалог със съвремието, емблема за България и отличителен белег за приносът ни към Световната и Европейска култура и цивилизация. Мисията му е чрез езика на различните изкуства да се популяризира и съхрани изключителното ни тракийско културно и духовно наследство.

Пътешествието продължава

Мегапроектът Фестивал Тракийски Мистерии е силен инструмент за културна дипломация и представяне на културно-историческото наследство на България.

Вълнуващото пътешествие в златната епоха на древната тракийска цивилизация, процъфтявала по нашите земи, продължава.

Актуална информация за фестивала можете да намерите на:

https://www.facebook.com/FestivalTrakiyskiMisterii

https://www.tiktok.com/@fest_trakiyskimisterii

Още: Грандиозен финал на Фестивал Тракийски Мистерии предстои в Античния театър-Пловдив

https://www.instagram.com/festival_trakiyski_misterii/

Организатор на фестивала е Сдружение "Академия Орфика" https://academiaorphica.orgОще: Митологичната епоха на Древна Тракия покори Античните Несебър и Пловдив с внушителните възстановки (СНИМКИ)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес