Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Испанска страст и български ритми-взривоопасната комбинация на концерта на Еструна

05 декември 2015, 21:45 часа • 18370 прочитания

Испанската страст и българските ритми бяха взривоопасната комбинация на тазвечершния концерт на „Еструна”.

Музикалното шоу събра малки и големи музикални почитатели на „Еструна” в зала 1 на Националния дворец на културата. Препълнената зала, пукаща се по шевовете посрещна с бурни аплодисменти музикантите.

Проектът „Еструна”, който съществува от пролетта на 2013 г. е съчетание от фламенко, представено от испанския певец Арканхел и българския фолклор, изпълнен от „Нови български гласове” под диригентството на проф. Георги Петков. Джазът също е елемент от проекта в лицето на Антонио Форчоне (акустична китара), Йелси Ередия (контрабас) и Агустин Диасера (перкусия).

Музика и танци се преплетоха до неузнаваемост, пренасяйки испанската магия на българска земя. Испанската емоция се усещаше във всичко-във въздуха, типичните испански рокли, цветята в косите. Шоуто тази вечер е и най-голямата изява на музикантите от„Еструна” досега в България.

Спектакълът в НДК отдаде своята почит и на прочутото произведение на Мануел де Фая "Любовна магия", което навършва 100 години. Този своеобразен диалог между камерен оркестър и фламенко ансамбъл беше пресътворен сега от Росио Басан (фламенко вокал), Патрисия Гереро и Давид Перес (фламенко танц), Дани де Морон (фламенко китара), Агустин Диасера (перкусия). Адаптацията е на Йорг Бирханс, който дирижира камерния симфоничен оркестър "Симфониета-София".

 

Балетът от “Любовна магия” илюстрира влиянието на традиционната култура върху съвременната музика, с фокус върху специфичното за фламенко музиката cante jondo (дълбоко пеене) и разкъсващия героите драматизъм в “Танца на огъня”.

 

Българският фолклор вдъхновява фламенкото в проекта “Еструна”. Концертът на „Еструна” се организира от Джаз Плюс, с любезното съдействие на AC/E(PICE), Посолство на Испания и Институт Сервантес.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес