Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Габриела Петрова и представлението "Картография на свободата": (Не)очаквани въпроси и отговори

18 октомври 2023, 12:05 часа • 177 прочитания

Inner Theater Company е театрална компания, която надниква във “вътрешния театър”, насочва публиката към съкровеното и значимото, като се движи по границата на реалността и фикцията. Създава представления, пърформанси, преживявания, арт инсталации и обучения. Изследва възможностите на сетивния, интерактивния и имерсивния театър, за да създава вълнуващо изкуство, което докосва и оставя траен отпечатък. Мултидисциплинарният екип обича да задава важните въпроси, да предизвиква, но и да удивлява, себе си и зрителя, да смесва различни изкуства и естетики.

Габриела Петрова

Основател на Inner Theater Company, режисьор, водещ на творчески процеси, артист, обучител и фасилитатор. Визионер и инициатор, движещ се между искрата и пепелта. Вдъхновява се от неуловимите понятия и усещания, които я водят към създаването на тяхното споделено проявление. Бизнес консултант и корпоративен обучител, вярващ, че изкуството е сила и мисия. Цели то да проникне във всяка тъкан на живота, за да отвори неподозираните му потенциали. Съосновател и COO на CROOZE YACHTS – нидерладска компания за електрически яхти с производство в България.

Какво е “Картография на свободата”?

“Картография на свободата” е пътуващ артистичен проект, с който повдигаме въпросите за различните видове свобода и несвобода. На всяко ново място работим с местни артисти. По време на интензивния творчески процес ги обучаваме в сетивен и имерсивен театър, обменяме идеи и откриваме нови разбирания. Всяко “издание” завършва с пърформанс или представление за публиката. Миналата година бяхме в София, а тази пролет в Бургас.

Откъде дойде идеята за “Картография на свободата”? И какво стои зад това заглавие?

Идеята е съчетание от две мои търсения, които сякаш ме преследват от както се помня. Едното е въпросът за свободата. Какво е свободата, от какво зависи, възможно ли е човек да е свободен, свободата като ценност и като цел, реципрочно се появяват въпросите за несвободата, зависимостите и всичко, което ни ограничава и ни прави подвластни на неща извън нас или пък вътре в нас.

Другото е насочено към пространството: пространството като архитектура, но и като територия. Като място, което съдържа истории, служи за вдъхновение и насока. До каква степен ние определяме пространствата, които обитаваме, и доколко те определят кои сме, как се чувстваме и как действаме? Без значение дали става въпрос за твоята стая, целият ти дом, публичното пространство на библиотеката, пешеходната пътека, по-широкия контекст на държавата, континента…

Има ли територии на свободата? Или на несвободата?

Много интересен въпрос. В различните издания стигаме до различни изводи и да го наречем провокации. В първото събитие в София свободата се прояви много повече като вътрешно състояние, възможност да се изразиш, да създаваш, да чувстваш заедно с другия. А несвободата се свърза с пространствата на затвора, отшелничеството, разрухата на сградите около нас. Преплете се с темите за безсилието, избора и властта. А в Бургас се появиха нови пластове. Политически и икономически: представлението започваше с едно по-особено интервю за работа, на границата между свободата и несвободата, идеята за креативност в условията на нужда от шаблони. А завърши на мостика на кораб, който търси своя пристан в държава, в която има свобода. Има ли изобщо такава държава?

Какъв е подходът, с който работите?

Комбинираме изразните средства на сетивния и интерактивен театър с така наречения “сайт- спесифик” театър. След отворена покана към артисти селектираме мултидисциплинарен екип, с който в продължение на няколко дни преминаваме през поредица от задачи. С тези задачи проучваме темата, свързваме се с пространството, работим по предварително зададени от нас насоки. Създаването на представление е колективно творческо начинание, в което всеки допринася. Освен аз като водещ на творческия процес и режисьор в екипа, с който ръководим, се включват актрисата и асистент- режисьор Ана Вълчева, както и сценографа и костюмограф Величка Джамбазова.

Какво споделят артистите, които се включват в творческите процеси?

Артистите, които се включват имат различен опит с театралните методи. В Бургас имахме режисьори, актьори, сценограф, поет, музиканти, артисти, които вече са участвали в наши проекти в Пловдив и в София. Всеки един е воден от свое търсене. Това, което споделят след процеса е, че са развълнувани от обмяната на идеи, че искат да задълбочат работата си с тези инструменти, че искат да продължим да създаваме заедно и че ще използват наученото в своята практика.

А публиката след представление?

Ще цитирам двама от нашите зрители в Бургас: “Удивително е как няколко (не)обичайни въпроса, една простичка монета, тъмнината в непознато пространство, водата в ръцете ти, преминаването на съвсем обикновени стъпала, погледът на непознат, няколко възела на въже, могат да ти дадат толкова много (не)очаквани въпроси и отговори”, “много красиво преживяване. докосване от непознат - по-интимно от познатата реалност”.

Къде можем да очакваме следващото издание?

Все още обмисляме следващите си стъпки. Предишните години заедно с партньорите ни от “Театър на сетивата Перископ” работихме по други представления в Пловдив и градът, артистите, публиката ни липсват и ще се радваме да споделим с тях и този проект. Но имаме покани и за Велико Търново и Варна. Веднага щом знаем, ще ви пишем.

 

Ако искате да научите повече за “Картография на свободата” и останалите проекти на Inner Theater Company или да участвате в някое събитие, можете да ги последвате във Facebook или Instagram.

 

 

През последната година дейността на компанията се реализираше с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”, “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации”.

 

Весела Софева
Весела Софева Отговорен редактор
Новините днес