Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Франкенщайн" в България

21 май 2012, 15:21 часа • 14742 прочитания

Гледаме в 6 български града чудовищния театрален хит от режисьора на "Трейнспотинг" и "Беднякът милионер", съобщават от Британския съвет в България.

Това е нова пиеса от Ник Диър, по романа на Мери Шели. Представлението не е подходящо за лица под 16 години. Британският съвет в България, Международен театрален фестивал "Варненско лято" и Cinema City представят "Франкенщайн" – хитово представление на Кралския национален театър в Лондон, което поради огромния интерес по целия свят ще има повторни, ексклузивни прожекции на кино това лято.

Носителят на Оскар Дани Бойл ("Трейнспотинг", "127 часа", "Беднякът - Милионер") се завърна в театъра главно, за да постави тази прозорлива пиеса с участието на Бенедикт Къмбърбач и Джони Лий Милър в главните роли. От юни тя ще бъде показана отново, макар и за кратък период, по екраните на кината в цял свят. В България можете да станете част от това преживяване в киносалоните на Cinema City в София (8, 18 и 20 юни), Пловдив (29 юни), Бургас (6 юли), Русе (13 юли) и Стара Загора (20 юли). Първото излъчване ще бъде на 3 юни от 21.00ч. във Фестивалния и конгресен център във Варна по време на Международния театрален фестивал "Варненско лято".

Най-запалените фенове на британския театър и на работата на Дани Бойл могат да гледат "Франкенщайн" в две версии – единствената разлика между тях е в това, че актьорите Бенедикт Къмбърбач и Джони Лий Милър си разменят ролите на Виктор Франкенщайн и Създанието. Следете как са обявени прожекциите в програмата на кината – във "Франкенщайн I" ролята на д-р Франкенщайн се играе от Бенедикт Къмбърбач, а на Създанието от Джони Лий Милър. Във "Франкенщайн II" ролята на д-р Франкенщайн се играе от Джони Лий Милър, а на Създанието от Бенедикт Къмбърбач, съобщават от Британския съвет.

Детската невинност на Създанието на Франкенщайн, затворена в уродливото му тяло, го прави безпомощно срещу враждебния свят, в който го е захвърлил с ужас неговият творец. Накъдето и да се обърне, Създанието среща само жестокост. Без приятели, все по-отчаяно и вече отмъстително, То решава да открие родителя си и да сключи с него ужасяваща сделка.

В преработката на това разтърсващо и дълбоко тревожно произведение на класическата готическа литература е залегнала необходимостта незабавно да се намерят отговори на проблеми като отговорността на учения, родителската небрежност, когнитивното познание за естеството на доброто и злото.

Сателитното излъчване на постановките на Кралския национален театър е част от глобалната програма National Theatre LIVE, която се осъществява в България благодарение на партньорството между Британски съвет, Cinema City, Програма "Световен театър в София" на Международен театрален фестивал "Варненско лято" и Столична община.

Редактор: Петър Проданов

Весела Софева
Весела Софева Отговорен редактор
Новините днес