Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Александър Морфов се завърна в Народния театър, ще ръководи нов режисьорски съвет

23 юни 2022, 10:44 часа • 3919 прочитания

Александър Морфов се завърна в Народния театър „Иван Вазов“, където ще ръководи нов режисьорски съвет. Новината съобщи директорът на институцията Васил Василев пред „Площад Славейков“.

61-годишният режисьор на филмите „Хъшове“ (2009 г.) и „Хълмът на боровинките“ (2001 г.) ще бъде начело на режисьорска колегия, съставена още от Явор Гърдев и Диана Добрева. Те ще бъдат основните режисьори на голямата сцена. Заедно с Василев ще определят репертоара на театъра и ще отговарят за художественото развитие.

Александър Морфов беше директор на Народния театър в различни периоди след 1989 г. Около две десетилетия той бе неформален лидер на трупата. Последно оглави театъра преди 7 години след пенсионирането на Павел Васев, но за кратко. Оттегли се със скандал, като заяви, че ще остави "да назначат някой, който е близък до това чалга правителство", визирайки кабинета "Борисов 2".

По-късно Морфов заемаше ролята на главен режисьор, но престоят му отново не продължи дълго. Между него и бившия директор Мариус Донкин възникна напрежение и по време на пандемията от Covid-19 Донкин свали спектаклите му от афиша. По-късно реши да върне „Хъшове“, но Морфов се обяви против заради дългата пауза, която не е позволила качествени репетиции.

Сега емблематичният спектакъл „Хъшове“ ще се играе отново под ръководството на настоящия директор Васил Василев. Постановката ще даде начало на новия сезон на Народния театър през септември.

Морфов подготвя и нов авторски спектакъл – „Троянският кон“ по „Илиада“ на Омир. Репетициите започват през декември, пише „Площад Славейков“. Васил Василев обмисля и възстановяването на други две харесвани от публиката постановки на Александър Морфов – „Дон Жуан“ и „Животът е прекрасен“.

Сред останалите постановки на Морфов в Народния театър са „Дон Кихот“, „Сън в лятна нощ“, „Бурята“, „Декамерон“, „Полет над кукувиче гнездо“, „На ръба“ и др.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес