Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаменит русенски музикален творец получи заслужено признание

27 март 2019, 14:15 часа • 842 прочитания

На 27 март именитият български диригент Емил Табаков и виртуозният цигулар Минчо Минчев бяха гости на градоначалника Пламен Стоилов, неговия заместник инж. Димитър Наков и директора на МФ „Мартенски музикални дни“ Ива Чавдарова.

На срещата Емил Табаков беше отличен със златна значка „Русе“ за високи професионални постижения и заслуги в областта на музикалното изкуство и приноса му в развитието на международния фестивал „Мартенски музикални дни“. Пламен Стоилов го поздрави за всеотдайността и му пожела да продължава с присъщата му енергия и талант да прославя родния си град.

Емил Табаков е един от водещите български диригенти и  композитори, автор  на  симфонична, вокално-симфонична и камерна музика и артист с международна известност и особен принос за развитието на националната  музикална култура. Той е роден в град Русе през 1947 г. Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров в град София със специалностите дирижиране. Дирижирал е Русенската Филхармония, Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, Софийската и Белградската филхармонии, Симфоничния оркестър в „Билкент – Анкара“ и Симфоничния оркестър на БНР. Маестрото композира главно за големи ансамбли, включително симфонии и инструментални концерти. Бил е министър на културата през 1997 г. и е член на Съюза на българските композитори.

Кметът Стоилов подари на почетните граждани и носители на златни значки „Русе“ картини с облика на архитектурни сгради и им пожела вдъхновение и здраве.

Юрий Илиев
Юрий Илиев Отговорен редактор
Новините днес