Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Светлин Русев и фестивалният оркестър „взривиха“ букурещката публика

03 април 2019, 19:30 часа • 1541 прочитания

На 1 април, с огромен успех премина гостуването на Русенския фестивален оркестър в прочутата зала „Атенеум“ в Букурещ, Румъния.

Под вещото диригентство на Маестро Емил Табаков оркестърът предложи  атрактивна програма с творби от П. Владигеров, С. Прокофиев и И. Стравински, поднесени с високия професионализъм и художествено майсторство на симфониците. Бурните  аплодисменти и викове „Брави!“, доведоха до финалния бис на концерта с добре познатото в Румъния „Хоро стакато“ на Динику – Владигеров.

Публиката изпрати на крака Светлин Русев, след изключителното по своята виртуозност, майсторство и инструментална енергия изпълнение, което поднесе с Втория цигулков концерт от Сергей Прокофиев, последвано от продължителни аплодисменти и два впечатляващи концертни биса.

Сред присъстващите на концерта официални лица бяха Посланикът на България в Букурещ Тодор Чуров, както и Раду Горинчои от Министерството на външните работи на Румъния и Национален координатор за Румънското председателство на Стратегията на ЕС за Дунавския регион, както и ръководството на Букурещката филхармония „Джордже Енеску“.

Делови разговори се проведоха с Йосиф Йон Прунер – артистичен директор на Букурещката филхармония „Джордже Енеску“, за бъдещо партньорство както с МФ „Мартенски музикални дни“ и Община Русе, така и с Маестро Емил Табаков и Светлин Русев. Събитието бе отразено от Румънското национално радио.

Цветя на изпълнителите бяха поднесени от Пламен Стоилов – Кмет на Община Русе, от Посланика на България в Букурещ, Тодор Чуров, от Букурещката филхармония и от НУИ „Проф. В. Стоянов“.

Гостуването на Фестивалния оркестър на сцената на зала „Атенеум“ в Букурещ се осъществи с подкрепата на Фондация „Русе – град на свободния дух“, в партньорство с Букурещката филхармония „Дж. Енеску“.

Юрий Илиев
Юрий Илиев Отговорен редактор
Новините днес